ВИДЕО: Инвестициите на нашенци: 10 години гурбет – нова къща на село

ВИДЕО: Инвестициите на нашенци: 10 години гурбет – нова къща на село

24rodopi.com/Общество/Регион 10 години работа в Западна Европа - нова къща в родното село. Гурбетът се оказва най-сериозният поминък на хората в Родо

24rodopi.com/Общество/Регион

10 години работа в Западна Европа – нова къща в родното село. Гурбетът се оказва най-сериозният поминък на хората в Родопите. Млади по малките населени места почти не са останали. Но въпреки това, голяма част от тях не спират да инвестират в родния си край.

Около 14 нови къщи са били построени в джебелското село Устрен за последното десетилетие. Над 30 000 лева излиза едноетажна сграда от копката до последната керемида на покрива, пресмята пред екип на 24rodopi.com кметът Бейсим Мустафа.

270 души живеят в селото, но през лятото се връщат гурбетчии и изселници и населението става над 400.

„Оправят се старите къщи, строят се нови. Повечето млади са зад граница. Дори синът ми е в чужбина, аз също съм ходил. Много е трудно там. Години трябват, за да се спестят средства. Зависи и какво се работи. Някои получават добри пари, други едва кретат. Не е лесно“, споделя пред екипа ни местният кмет.

 

Селото пък става все по-известно сред родни туристи. Само на няколко километра от него е крепостта „Устра“. Постоянно идват хора от вътрешността на страната, за да я посетят. Дори организирано, с автобуси.

„Обаждат ми се по телефона, за да осигурим човек, който да ги закара до там. Повечето са от София. Много обаче идват за втори-трети път и вече знаят“, разказва Бейсим Мустафа.

В района има и ремонтирана хижа с 22 легла. Няма обаче хижар, който да я обслужва. А интересът към района се увеличава в последните години. 86-годишният Хюсеин Мюмюн е изпълнявал тази роля преди десетилетия, сега обаче възрастта не му позволява. Въпреки, че мъжът почти през ден се качва към крепостта, споделя самият той. Туристите пък задължително купуват от хората в региона мед, билки, мляко.

Около 400 крави се отглеждат в Устрен. Големите животновъди обаче са 5-6 души.

Сунай Давуд си е купил малък трактор за 7000 лева. С него обработва земите си, но и помага за съселяните си – оре, откарва дърва и тор. „Гледам и пет крави“, казва пред екипа ни той.

Животът в селото е спокоен. Преди 1989-а година 500 къщи са били пълни с хора.

Сега са няколко десетки. В местното основно училище е имало 360 деца, сега са около 20, заедно с учениците от околни населени места.

Пътищата в Устрен са оправени. Нов асфалт предстои да се положи и към някои махали. Няма проблем с водата, а всеки ремонт на къща и съграждане на нова е и надежда за Устрен. Че заедно с туризма ще се възроди и селото, така както е било пълно преди десетилетия.

На снимките: Селото. Сунай с тракторчето си

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0