ВИДЕО: Едната сграда на „Тютюнева“ е вече в миналото…

24rodopi.bg/TV/Кърджали В началото на месец октомври стартира събарянето на сградите на бившата „Тютюнева промишленост“ в Кърджали. За броени дни едн

24rodopi.bg/TV/Кърджали

В началото на месец октомври стартира събарянето на сградите на бившата „Тютюнева промишленост“ в Кърджали. За броени дни една от постройките бе премахната. Към момента обаче дейностите са спрени.

Краят на „Тютюнева“ определено е лоша новина за много кърджалийци. Добрата е, че след отказа на приватизаторите, теренът е в ръцете на предприемчиви кърджалийци и тук ще бъде издигнат модерен жилищен комплекс.

По проект, на този терен са заложени 30 000 квадрата разгърната застроена площ, върху която ще бъдат построени няколко секции, до 9 етажа.

За много кърджалийци тези складове навяват спомени и са символ на тютюневото минало на града и региона.

 „Като хванеш Кърджали, Ардино, Джебел, Крумовград, Ивайловград. Това всичко беше към Кърджали, имаше към 2500 работници“, разказа преди време дългогодишният началник на „Тютюнева промишленост“ Божидар Кавракиров.

„Боли ме. И майка ми от тук се пенсионира. Дошла е в Кърджали през януари 1936 г. и е почнала работа в цеховете. И аз съм се трудила тук, беше толкова хубаво“, спомня си и възрастна жена.

Всяко начало обаче има и своя край. Ако събарянето бъде възобновено, за няколко седмици, в сърцето на града, емблематичните, но порутени и опасни вече сгради, ще останат в историята.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0