ВИДЕО: Денят на „Веселата роза“ от най-тъжната къща – един хляб и едно патронче ракия в мизерията

24rodopi.com/Общество/Регион Къщата е почти срутена и много опасна. В нея обаче живее 56-годишната Гюлшен. Името й в превод означава „Весела роза“ (в

24rodopi.com/Общество/Регион
Къщата е почти срутена и много опасна. В нея обаче живее 56-годишната Гюлшен. Името й в превод означава „Весела роза“ (в превод от персийски гюлшен е розова градина, но често носещи името жени може да чуете „Приятно ми е, Гюлшен съм, в превод Весела роза“ – б. р.). Животът й обаче е абсолютен антоним. Стари, мръсни дюшеци и одеяла са нахвърлени върху покрития със слама под в малката сграда, пробита отвсякъде. С това се изчерпва цялата „мебелировка“ на обиталището на Гюлшен от село Широко поле.
Жената живее сама, пенсията й е 345 лева. „Пари не ми трябват. Сега ще отида и ще си купя хляб и патронче с ракия“, казва жената пред репортер на 24rodopi.com. Вини кмета, че не й носели храна. Иска нов дом, в който да има вода, за да се къпе и пере дрехите.
Докато разговаряме с Гюлшен, в разговора се намесват и местни жители, отправяйки й въпроси, на които всъщност знаят отговорите.
„Предложихме й да я настаним в специализирана институция, в дом, но отказа. Пие постоянно, вдига шум, няколко пъти са идвали полицаи, писали са й актове“, казва пред 24rodopi.com кметът на селото. Местната магазинерка потвърждава за покупките, сред които присъства и ракията.
Двама от синовете на жената живеят в Белгия и скандинавска държава. Третото й дете е на квартира в Кърджали, обяснява тя. Мъжът й е починал преди 8 години. От тогава почти разрушената къща е неин дом. Местни пък са й помагали с храна, дрехи.
„Веселата роза“ в тъжния пейзаж на обществото.
Още по темата, във видеото:

COMMENTS

WORDPRESS: 0