ВИДЕО: Боровица – едно село „на ръба“! Сметките: 214 избиратели, всеки ученик си има учител

ВИДЕО: Боровица – едно село „на ръба“! Сметките: 214 избиратели, всеки ученик си има учител

24rodopi.bg/Регион 27 са били учениците в Боровица на 15 септември 2012 година, днес са 10, и то повечето са от периферни малки населени места. За ср

24rodopi.bg/Регион

27 са били учениците в Боровица на 15 септември 2012 година, днес са 10, и то повечето са от периферни малки населени места. За сравнение – образователният колектив в Основно училище „Антон Семьонович Макаренко” в Боровица наброява 12 души.

„Училището ни е „на ръба“, ама ако държавата мисли за нас, ще го запази. Закрият ли го, къде ще учат децата – Ардино или Горно Прахово? Кое дете би издържало толкова дълго пътуване всяка сутрин и следобед“, казва местен жител. И добавя: „Ама училището затворят ли го, тогава и селото ще бъде „на ръба“. Село без училище няма бъдеще“.

10-те деца с 12 учители са в смесени паралелки до 7 клас, първолак тази учебна година в Боровица няма.

За да се осигурят условия за осигуряване на задължително основно образование при много трудни демографски условия, в повечето основни училища в Източните Родопи над 80% от учениците учат в паралелки със слети класове, в някои са по 1-2 ученика.

В Боровица благодарят на ръководството на Община Ардино за поддържането на базата. Колкото до спортната зона, дори градските ученици завиждат на децата от селото за футболното игрище, с което разполагат.

Във всички 7 кърджалийски общини броят на учениците в последните 5 години намалява. Официалната статистика отчита 32 ученици на 1 000 души население в община Ардино през 2021 година. Преди 5 години делът на учащите се свеждал до 44 на 1 000.

На територията на община Ардино функционират 6 общински училища, едното е Основно училище „А. С. Макаренко” в Боровица. То е със статут на „защитено“ и получава допълнителни средства от държавата.

Ако като последица от негативното демографско развитие и намаляващия брой на лица в ученическа възраст школото в Боровица бъде закрито, децата ще си останат вкъщи, защото ще им се наложи да пътуват около 50 км на ден, за да получат образование.

Иначе в селото, което е създадено през 1961 г. с името Ча̀м дере, темите на местните жители са много. Първо, голяма суша е и навън няма храна за добитъка, който яде от зимния фураж. Второ, инфлацията е голяма. Едва на трето място са отминалите избори.

На 2 октомври правото си на вот в Боровица са упражнили 214 души. От тях 212 са гласували за ДПС, 1 за БНО, 1 попълнил квадратчето „Не подкрепям никого“.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0