ВИДЕО: 600 порции от Ути Бъчваров, най-вкусната лютеница,… Фестивал на плодородието`2022

24rodopi.bg/Регион/Кирково „Радвам се, че продължаваме традициите и в същото време създаваме нови. Търсейки алтернатива на тютюнопроизводството, коет

24rodopi.bg/Регион/Кирково

„Радвам се, че продължаваме традициите и в същото време създаваме нови. Търсейки алтернатива на тютюнопроизводството, което се срина като основен поминък, през 2016 г. ние поставихме началото на Фестивала на чушката. Този наш празник стана всеобхватен и се превърна в празник на плодородието. Чрез него, освен че популяризираме местното производство с цел повишаване доходите на местното население, обогатяваме културния си живот, съхраняваме обичаите и традициите, и търсим необичайни начини за развитие на туризма в нашата община“, каза в словото си пред кирковчани и гостите на Фестивала на плодородието кметът на общината Шинаси Сюлейман.

Както вече 24rodopi.bg писа, с Фестивал на плодородието жителите на Кирково отбелязаха края на селскостопанската година.

Част от програмата на празника бяха три кулинарни конкурса – за най-вкусна лютеница, най-оригинален плодов десерт и за най-много изядени люти чушки. Кулинарните умения на участниците в различните прояви бяха оценявани от жури с участието на кмета на Кирково Шинаси Сюлейман, телевизионният водещ и кулинар Ути Бъчваров и съставителката на кулинарни книги Росица Генчева.

Общо 20 бяха претендентите за най-вкусна лютеница, но журито класира на първо място тази на Мерием Местан от с. Чорбаджийско.

Предизвикателство за сетивата бе конкурсът за най-много изядени люти чушки. Припомняме, че петима се престрашиха да покажат издръжливост, но един се открои с разлика от над 10 чушки. Георги Колев от Кърджали изяде 24 люти чушки и това му определи първото място. „Конкуренцията не беше сериозна. Изяждал съм до 28 чушки, но щях да се пробвам и с 40, ако се налагаше“, коментира Георги Колев.

Част от Фестивала на плодородието в Кирково бяха различни кулинарни конкурси и изложби, спортни състезания и развлекателна програма. Телевизионният водещ и кулинар Ути Бъчваров приготви и раздаде близо 600 порции кебап от телешко месо и местни зеленчуци, сготвен в двуметров тиган.

Фестивалът на плодородието е продължение на Фестивала на чушката.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0