ВИДЕО: 5,5 милиарда лева за храна в големите вериги! Как пести Реджеб с един багажник и едно… село

24rodopi.bg/Общество Реджеб е от село, но живее със семейството си във „Възрожденци“. Кварталът, наричан „Спалнята на Кърджали“, а вече и „градчето

24rodopi.bg/Общество

Реджеб е от село, но живее със семейството си във „Възрожденци“. Кварталът, наричан „Спалнята на Кърджали“, а вече и „градчето на новите кърджалийци“.
Нарекохме Реджеб „треньор по здравословен начин на живот“ и той се хареса в тази роля. Всъщност, той е един от най-здравословно живеещите в града край Арда, но „акъл не обича да дава“.
„В петък си отиваме на село и на връщане багажникът е пълен – яйца, мляко, буркани, кокошчица, стар боб от миналата реколта. Да са живи и здрави моите родители. Аз и моето семейство сме от малкото хора в Кърджали, които не купуват кисело мляко, което не се разваля с месеци, а яде истинско мляко. Марулите на масата отдавна са също от градинката“, казва Реджеб и уточнява, че той е от кърджалийците, които, като се наложи, пазаруват от кварталния магазин и от пазара.
„Край сергиите винаги търся продукцията на възрастните хора, от малки стопанства“, подчертава новият кърджалиец.
„Ходене пеша и истинска храна, доколкото можете да си я позволите“, съветва Реджеб – един от онази 1/3 част от живеещите в областния град, които разчитат на провизии от село, кварталния магазин и на „периферните продавачи“ на „Пазар на производителите“. Друга 1/3 част от населението в града край Арда разчита основно на това, което се предлага в хипермаркетите.
„Съседите пазаруват в най-големия от магазините в Кърджали. Седмично три пъти са там, като не пропускат понеделниците заради промоциите. Аз рядко влизам в хипермаркетите, обикновено за някое уиски или водка на намаление, или шоколад за децата“, казва Реджеб.
Той е на мнение, че една трета от живеещите в областния град са като него, другата една трета „не могат да живеят без „Кауфланд“, както не могат да живеят без Фейсбук“, а в последната потребителска третина попадат мислещите и харчещите сборно „каквото и да е, откъдето и да е, важна е цената“.
Инфлацията и истерията с цените удари най-вече онези две трети. „Буркан кисели краставички, царевица, бутилка алкохол, малко плодове, 8 рула тоалетна хартия, някакво месо на промоция с аха да изтече срокът на годност и на касата се оставят 50 лева. Минаващата през главата мисъл е „Добре, че не взех и лютеница“, пък споделя друг кърджалиец, пазаруващ редовно в големите вериги. И допълва: „Няма ли ги промоциите, веднага се превръщат в най-скъпите магазини в региона“.
21 милиарда лева са реализираните продажби на храни на дребно в страната. Делът на големите вериги е 30 на сто или 5,5 млрд. лева. Това сочи анализът за 2021-ва година на Института за пазарна икономика (ИПИ).
По-нисък е делът на големите предприятия единствено в продажбите на дребно на хляб и хлебни изделия (под 20%), докато при месото и месните продукти, рибата и рибните продукти, както и млякото, млечните продукти и яйцата, делът на големите предприятия е от порядъка на 30-35% от всички продажби на дребно.
При плодовете и зеленчуците е съответно 37% и 28%. Най-висок дял имат големите вериги в продажбата на захар, захарни изделия и шоколад – над 40% от продажбите на дребно.
Реализираните продажби на месо и месни продукти на големите вериги е в размер на 1 милиард лева при общ за страната от 3,1 млрд. лв.
При напитките картината е сходна. В големите предприятия се реализират над 30% от продажбите на безалкохолни и около 35% от продажбите в групите кафе, чай и какао, вино и бира.
При спиртните напитки делът е малко под 30%, а единствено при тютюневите изделия е чувствително по-нисък – под 15% от всички продажби на дребно. През 2021-ва година нашенци са похарчили 727 млн. лева за алкохол и 2,6 млрд. лева за тютюневи изделия.

COMMENTS

WORDPRESS: 0