Вицепремиерът: Олио от 5 лева е спекула! Кърджалийци: А защо хипермаркетът скри бутилките още в понеделник?

Вицепремиерът: Олио от 5 лева е спекула! Кърджалийци: А защо хипермаркетът скри бутилките още в понеделник?

24rodopi.bg/Темата+ Че голям проблем с цената на олиото има, това пролича още в понеделник сутринта, когато десетки кърджалийци дойдоха преди 8.00

24rodopi.bg/Темата+

Че голям проблем с цената на олиото има, това пролича още в понеделник сутринта, когато десетки кърджалийци дойдоха преди 8.00 часа в магазин „Билла“ да си купят промоционален продукт за 3,29 лева бутилка. Оказаха се излъгани. „Обещават нещо, рекламират го с брошурата повече от седмица, а се оказва, че такъв продукт няма. Примамваш хората с обещание за бутилка олио за 3,29 лева, а това нещо изведнъж го няма. Щом вицепремиерът Нинова казва, че цена от 5 лева за бутилка е спекула, това в „Билла“ какво е“, коментира пред 24rodopi.com потребителката Ема Стоянова.

Както вече 24rodopi.bg писа, вицепремиерът Корнелия Нинова определи като спекула случващото се с цената на олиото, тъй като производствената й стойност била 2 лв. и някой искал да прибере разликата.

С цялата сила на държавата няма на позволим някои да станат милионери за няколко дни или нощи на гърба на хората, обеща Нинова след заседанието на правителството.

„В България има 1,5 млн. т слънчогледово семе, което стига за четири години и половина“, категорична е Нинова. Тя отхвърля причината за тези цени да е войната между Русия и Украйна. Производители на слънчоглед и на олио складирали количествата в очакване да се вдигне цената, смята тя.

„Олиото за готвене се изправя пред „перфектна буря“, след като 60% от износа на слънчогледово олио от черноморския регион среща забавяния през текущата пазарна година заради войната в Украйна“, коментира Джеймс Фрай, ветеран анализатор и президент на консултантската компания LMC International, цитиран от Bloomberg.

По думите му насажденията от слънчоглед и царевица, които трябва да се засеят скоро, също вероятно ще са по-малки в Украйна и Русия. „Запасите и износът на олио намаляват“, казва Фрай и подчертава: „Няма алтернатива да позволим на високите цени да свършат работата по разпределянето на търсенето, за да се балансира пазарът“.

COMMENTS

WORDPRESS: 0