Вицепремиерът Нинова обеща с 20% по-евтин хляб, Бахар Палова отсече: Не, в Кърджали ще се увеличи с 10%

Вицепремиерът Нинова обеща с 20% по-евтин хляб, Бахар Палова отсече: Не, в Кърджали ще се увеличи с 10%

24rodopi.bg/Икономика/ОбществоПротивно на обещанията на вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова за поевтиняване на хляба с 20 на сто, у

24rodopi.bg/Икономика/ОбществоПротивно на обещанията на вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова за поевтиняване на хляба с 20 на сто, управителката на хлебозавода в Кърджали Бахар Палова обяви, че ще се случи точно обратното. Хлябът ще поскъпне с 10 на сто, поне в Кърджали.

С около десет процента се очаква да се увеличи цената на хляба в Кърджали, съобщава БНР, визирайки коментар на Палова. Според местни хлебопроизводители подобно увеличение се обсъжда в национален мащаб заради новите цени на газа и на тока от 1-ви април. Собственикът на една от най-големите фабрики за хляб в Кърджалийско, Бахар Палова твърди, че новите цени са неизбежни, въпреки, че повечето хлебопекарни произвеждат хляб на ток, чието увеличение е само с един процент за киловат час.

Сега цената на класическия бял хляб в Кърджали е между 70 и 80 стотинки за 600 грама. Очакванията са цената да стане 90 стотинки за 600 грама. Повишаването на цените е не само заради поскъпването на горивата, но и заради увеличението на заплатите на работниците в хлебопроизводството. Заради недостиг на работна ръка собствениците са принудени да увилачават трудовите възнаграждения, уточнява Бахар Палова.

Както вече 24rodopi.com писа, 25 вида хляб предлагат в една от чуждите вериги в Кърджали. 1,29 лева за 650 грама. Разстоянието от града до село вече е 40 стотинки. С толкова е по-скъп хлябът за местните. В магазин в едно от крайградските села се доставя продукт от 6 различни фирми. Цената е 1,70 лева.

Парламентът реши хлябът и брашното да бъдат с нулева ставка на ДДС за срок от една година – до 1 юли 2023 година. След въвеждането на мярката, Комисията за защита на потребителите извърши над 100 проверки на цената на хляба в цялата страна по нареждане на министъра на икономиката Корнелия Нинова. Тя обяви, че част от търговските вериги в над 30 града са свалили цените с 20% на всички видове хляб.

COMMENTS

WORDPRESS: 0