Вицепремиерът: Ами, ако утре Ердоган каже, че иска да има санитарен кордон и Кърджали и цяла Южна България влязат в него – какво ще правим?

Вицепремиерът: Ами, ако утре Ердоган каже, че иска да има санитарен кордон и Кърджали и цяла Южна България влязат в него – какво ще правим?

24rodopi.bg/Политика Има списък от искания от украинска страна, които в момента се анализират. За част от тях можем да помогнем. Това каза вицепрем

24rodopi.bg/Политика

Има списък от искания от украинска страна, които в момента се анализират. За част от тях можем да помогнем. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в в ефира на Нова телевизия, но отказа да коментира дали тази помощ включва и военна техника.

Всички западни съюзници, включително България правят всичко възможно да помогне в тази криза за Украйна.

Той изрази задоволство от взетите от Брюксел решения през изминалите дни. „Европа ясно показа, че няма да позволи на агресор да атакува незащитена държава. Представете си, че бъде приета доктрината, която Путин иска да наложи – че трябва да има сфера на влияние, която да е приятелска към Русия, санитарен кордон. Ами, ако утре Ердоган каже, че иска да има санитарен кордон и Кърджали и цяла Южна България влязат в него – какво ще правим?“, попита Василев, пише БТА.

Той заяви, че атака срещу Украйна не е била неочаквана, на фона на събитията от изминалите седмици, и България е започнала да се готви за това.

Според Василев Русия ще реагира срещу Европейския съюз като цяло, а не конкретно срещу нашата страна. „Отговорът, който би могъл най-много да навреди на Европейския съюз в краткосрочен план, е спирането на газовите доставки“, смята вицепремиерът.

Вицепремиерът заяви, че Гърция вече ни е продала допълнителния газ, който тя не ползва. Той  увери, че властите у нас имат планове и подготовка за избягване на енергийна криза. „Започнахме преговори с гръцките ни колеги за изграждане на нова ядрена мощност у нас, която да бъде ползвана от Гърция по дългосрочен 20-годишен договор. Ще действаме изключително бързо, при условие че има купувач за тази електроенергия. Имаме подкрепата на гръцката страна да участваме и в самото пристанище „Александруполис“, така че България да има търговски излаз през Егейско море“, заяви Асен Василев. 

COMMENTS

WORDPRESS: 0