Ветеринари от Тракийския университет ще съдействат за приюта край Седловина

Ветеринари от Тракийския университет ще съдействат за приюта край Седловина

Екип от Ветеринарно-медицинския факултет на Тракийския университет в Стара Загора, воден от проф. Красимира Узунова, посети Община Кърджали във връзка

Екип от Ветеринарно-медицинския факултет на Тракийския университет в Стара Загора, воден от проф. Красимира Узунова, посети Община Кърджали във връзка с изграждане на приют за безстопанствени животни край с.Седловина. Той се срещна с кмета на общината д-р инж.Хасан Азис и представители на общинска администрация. По време на разговорите беше постигната договореност за дълготрайно сътрудничество при изграждането и функционирането на приюта. В края на миналата седмица кметът на Кърджали проведе среща в Стара Загора с ректора на Тракийския университет доц.д-р Добри Ярков, на която се коментира изготвянето на общ технически проект между Общината и университета. С експертите от Тракийския университет беше направен и оглед.
Теренът край с.Седловина е над 21 декара. С решение на Министерският съвет от 4 ноември 2021 г. се прехвърли безвъзмездно правото на собственост върху имота – частна държавна собственост, на община Кърджали. Това стана възможно след проведени срещи на кърджалийския кмет с тогавашния министър на регионалното развитие и благоустройството и служебния министър-председател. Сагата с реализирането на идеята продължи над 5 г., заради отказа на бившия областен управител да съдейства за прехвърляне на държавния имот на община Кърджали, припомнят от Общината.

Идеята е на терена край с.Седловина да се изгради регионален приют за бездомни животни. Той ще се ползва от 7-те общини от област Кърджали като в бъдеще към него могат да се присъединят и общини от Смолян и Хасково, граничещи с област Кърджали. Очакванията са с този модел на работа да се прекрати прехвърлянето на проблема между съседни селища.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0