Васил Божков: Давал съм и на Влади, и на Севда!

Васил Божков: Давал съм и на Влади, и на Севда!

24rodopi.bg/Общество Европейската прокуратура и българската полиция са разпитали Васил Божков и той не им е казал нищо ново спрямо сигнала, който е п

24rodopi.bg/Общество

Европейската прокуратура и българската полиция са разпитали Васил Божков и той не им е казал нищо ново спрямо сигнала, който е подал в българската прокуратура преди две години. Това заяви бизнесменът на пресконференция по видеовръзка днес, пише ClubZ.

„Не съм в организирана престъпна група с Борисов, ако бях, нямаше да съм в Дубай“, каза Васил Божков. Той заяви, че няма нищо общо със случващото се в България, но припомни как е давал пари на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. Освен за тях, в сигнала имало и още посочени хора – например Валери Симеонов, който изпълнявал поръчки на ГЕРБ.

„Борисов ме извика в резиденция „Бояна“. Той каза, че ще оправим нещата, но трябва да помагаш. Прати ме при Менда Стоянова, тя свърши работата. Прати ме при Влади, за да ми каже какво да давам – как са делили парите с Бойко не знам, но никой не се е оплакал, че не съм изпълнил това. Севда ще мине, ще ти каже какво – дай 10, дай 20, дай 50 за разни неща“, каза Васил Божков.

Божков не бил казал пред европейските прокурори нищо ново в сравнение с първия сигнал  – тогава обяснил как е изнудван 4 години, натискът е бил много силен и заплахите били, че неговият бизнес ще бъде унищожен, както и се оказало накрая.

„За 500-те милиона – политиците се обслужват с тези пари – няма 500 млн. загубени за хазната, има специално променен закон, за да бъда облаган по този начин. Аз не дължа данъци, имам документи от НАП. Няма влязло в сила съдебно решение, че дължим данъци като компании“, каза още Божков.

Бизнесменът заяви от Дубай, че не е знаел за операцията по задържането на Борисов, Горанов и Арнаудова предварително.

„Вие как ме намерихте, а прокуратурата не може да ме намери? Имам усещането, че за тях е добре и искат да ме държат далече от България. Аз съм просто един човек, който се е оплакал, а как се използват данните, които съм дал, не мога да кажа. Прокуратурата е получила тоя сигнал от мене преди две години. Чакам да бъда разпитан официално“, каза още Васил Божков.

Божков предавал парите „от ръка в ръка“  – „влизаш вътре, палиш пурата, оставяш нещата, излизаш със запалена пура. Пробвайте да напълните едно яке с пачки по 500 евра и вижте колко може да съберете“, каза той.

„Севда си е признала, че е влизала всеки месец – не ми е давала картички за Коледа. И ако ми е отказвала, няма да ходиш всеки месец да отказваш. Давал съм и на Влади, и на Севда. На Влади са процент, 20 процента от печалбата от бизнеса, на Севда – за други нужди, за ГЕРБ, колкото каже, никога не е казвала суми в милиони. При Влади бяха в евро, защото са по-големи банкнотите и по-лесно се носят. Севда – ту в евро, ту в лева“, добави бизнесменът.

Божков дал сведения на американските власти, за да бъдат свалени санкциите му по „Магнитски“. Той добави, че не познава Кирил Петков, никой не го бил търсил от българското правителство за нищо.

Бизнесменът каза още, че за протести не е плащал, че на ГЕРБ не е давал подкупи в кюлчета, че бил разпитван само по неговия сигнал, не по този на БОЕЦ. Оказван му е бил натиск от ГЕРБ да вземе „Левски“ и да сключи договор с Нова телевизия.

COMMENTS

WORDPRESS: 0