Вълци нападат добитъка в района на Ненково, само от едно стопанство са разкъсани 20 телета

Вълци нападат добитъка в района на Ненково, само от едно стопанство са разкъсани 20 телета

24rodopi.bg/Регион Вълци нападат добитъка в района на селата Ненково, Дойранци, Безводно, Бакалите, Боровско. Само един от животновъдите в района е з

24rodopi.bg/Регион

Вълци нападат добитъка в района на селата Ненково, Дойранци, Безводно, Бакалите, Боровско. Само един от животновъдите в района е загубил 20 телета, животните били разкъсани в началото на лятото.

„Вълците се появиха в края на май. През юни ми се наложи да пътувам до Турция. Позвъниха ми, че имало разкъсани телета, докато се прибера станаха 20. Хищниците слизат от високото, гладни са, а около селата на паша има много животни – крави, телета, овце, кози“, разказва пред 24rodopi.com ощетеният фермер.

Според местните жители вълците са изяли отглеждани от хората животни за близо 100 000 лева.

„Проблемът с вълците е сериозен. Между Ненково и Безводно са забелязани и три мечки, но досега има само едно оплакване – в Безводно. Докато заради вълците много хора се отказаха да гледат крави, овце и кози. Обиколете селата в околността и попитайте колко души са имали по 2-3 животни преди година две и защо сега нямат. При нас има пастир и кучета, но човек с едва крава и две овце не може да си го позволи, а животните не се държат само в обор, те искат паша“, допълва животновъдът.

През август от екоинспекцията съобщиха, че мечка нападнала и убила крава в района на Водопада край село Безводно, община Черноочене. Нападението е установено от комисия, свикана от Регионалната дирекция по горите в Кърджали.

„По безспорен начин установихме, че нападението над животното е на кафява мечка. Личаха следи от нокти по тялото на кравата, които са специфични и не може да са от друго животно, например вълк, както често се случва“, твърди експертът от РИОСВ – Хасково Владимир Трифонов, който участва в огледа.

В съседната Смолянска област пък продължават да се оплакват от мечките, съобщават от РИОСВ. Само през септември нападенията на защитеното от закона кафяво животно са 15, в 3 общини – Баните, Девин и Смолян, и са в землищата на 10 села – Гълъбово (4 бр.), Грохотно, Триград и Турян (по 2 бр.), Сливка, Планинско, Жребово, Черешово, Чокманово и Широка лъка. Пострадали са общо 20 крави, телета, овци и кози, в някои случаи е умъртвявано по повече от едно домашно животно.

На всички сигнали за мечешка агресия се е отзовавала групата за бързо реагиране към РИОСВ и стопаните ще бъдат обезщетени от държавата, както е по закон.

COMMENTS

WORDPRESS: 0