В Звиница: Често без вода, но с опасен склад със 105 тона пестициди

24rodopi.bg/Регион През летните месеци жителите на село Звиница често остават без вода. Основният проблем тук е с инфраструктурата и ВиК инсталация

24rodopi.bg/Регион

През летните месеци жителите на село Звиница често остават без вода. Основният проблем тук е с инфраструктурата и ВиК инсталацията.

Това е една от темите, които местните хора повдигнаха на срещата с кмета на общината д-р инж. Хасан Азис.

„И тук проблемът е скрит в държавата – опитваме се без централизирано финансиране да правим проекти, но данъците на гражданите отиват в държавата, заради пълната липса на децентрализация средствата не се връщат в общините – тоест, у хората, а остават в държавата“, твърди кметът на Кърджали и допълва: „Силна местна власт може да се постигне само със собствени средства, които да се връщат у хората. Затова е нужна работеща държава, а за да има такава, трябва да има правителство.

В Звиница се надяват и на разрешаването на дългогодишния проблем с депото за отпадъчни земеделски препарати. „Много министри минаха и заминаха, но опасният склад си стои“, казват жителите на Звиница.

Както вече 24rodopi.com писа, кърджалийското село Звиница, където са складирани 105 тона пестициди с изтекъл срок на годност. Местното население от години алармира институциите, но решение няма. В Звиница твърдят, че заради складовете има ръст на онкоболните.

COMMENTS

WORDPRESS: 0