В София – 45 бона, в града край Арда – едва 11 800 лв!? Кърджали е на 21-во място по БВП на човек от населението

24rodopi.bg/Икономика/Регион По брутен вътрешен продукт (БВП) на човек от населението Кърджали заема 21-во място в страната, сочат данните на Национа

24rodopi.bg/Икономика/Регион

По брутен вътрешен продукт (БВП) на човек от населението Кърджали заема 21-во място в страната, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).Както вече 24rodopi.com писа, в категорията „БВП на областите“ Кърджали е 17-та икономика в страната с БВП 1 милиард 892 милиона лева.

В класирането по БВП на човек от населението първото място отново е за столицата, с над 45 хиляди лева на човек. Следват Стара Загора с 20 хиляди лева/човек и София (област) с 19 хиляди лева/човек.

Според за Института за пазарна икономика интересно е разпределението на областите с най-ниско ниво на икономическо развитие, при които различната степен на възстановяване от ковид кризата води до значително пренареждане. Област Видин, която в продължение на десетилетие беше най-слабо развитата област според размер на БВП на човек от населението вече изпреварва Хасково, Силистра, Сливен и Перник. На практика обаче разликите са много малки – най-слабо развитите 10 области имат БВП на човек от населението в диапазон от около 2 хиляди лева, така че няма да е изненада следващите години да донесат нови пренареждания.

За разлика от кризисната 2020 г., през 2021 г. няма нито една област, която да не отчита икономически растеж. Той обаче също е много неравен – докато София добавя 6,3 хиляди лева БВП на човек от населението, то Хасково и Кърджали растат с по едва 600 лева/човек, допълват икономическите експерти.

11 хиляди и 800 лева е БВП на човек от населението в област Кърджали.

Брутният вътрешен продукт в никакъв случай не е единственият индикатор, който може да се използва за измерване и анализ на развитието на областно ниво. Динамиката му в годината след кризата обаче ясно разграничава регионите с най-гъвкави местни икономики, които успяват най-бързо да се отърсят от удара на коронавируса и ограниченията и да се върнат към растеж.

COMMENTS

WORDPRESS: 0