В никакъв случай не давайте тези имена на децата си!

В никакъв случай не давайте тези имена на децата си!

Ерхан Алемдар/24rodopi.bg/Общество „Семействата трябва да бъдат много внимателни, когато искат да дадат на детето си име, споменато в Свещения Коран,

Ерхан Алемдар/24rodopi.bg/Общество

„Семействата трябва да бъдат много внимателни, когато искат да дадат на детето си име, споменато в Свещения Коран,  относно значението на същото това име“, предупреждава мюфтията на Самсун Хайреттин Йозтюрк, цитиран от турски медии.

Духовникът подчертава, че е безсмислено и религиозно неприемливо да се поставят на деца имена като „Санем, Бекир, Алейна, Кезбан, Кайра, Самед, Мелис, Жюлиде, Ресул, Гюлсюм, Неби, Баде“.

Д-р Йозтюрк, който е асистент старши научен сътрудник посочва, че даването на име на дете е важен културен, социален и религиозен въпрос.

Той напомня, че много семейства искат да дадат на децата си имена, споменати в Свещения Коран, но не всяка дума, спомената в свещената книга, е подходяща като име.

Той споделя, че много имена, които са често срещани днес, се дават на деца само поради факта, че се споменават в Корана, но техните истински значения се знаят погрешно и не са подходящи да бъдат дадени като имена и  предупреждава семействата, които искат да предприемат подобна стъпка, да бъдат по-взискателни.

Йозтюрк препоръчва, преди да се даде име на дете, да се прави консултация с експерти за да се научи истинското значение на избраната дума, спомената в Корана или да се проучат по-обстойно значенията на имената с помощта на интернет.

Когато родителите искат да сложат на децата си имена от Корана, те трябва да обърнат внимание на значението на името. Например, името Санем не трябва да се дава на детето. Санем означава идол. Алейна е име, което чуваме често, но означава „да валят неприятности и проблеми върху ни“.

Трябва да се знае, че не всяка дума, спомената в Корана, е подходяща за име. Не може да се изхожда от логиката „Щом думата е спомената в Корана, значи тя е подходяща за име“. Значението на думите в Корана трябва да се знае добре.

Дават на децата името Кезбан, понеже е споменато в Корана. Обаче „Кезбан“ означава лъжец.

Или пък слагат на детето името Бекир,  по подобие на Ебубекир – един от близките сподвижници на Пратеника Мухаммед. Но истинско име на сподвижника е Абдуллах, а Ебубекир е прякорът му и означава „новородено (бебе) на камила“. Слагат и името на друг от сподвижниците – Хурейре, което също е прякор и означава „коте“.

Кайра означава „бог“ в старата турска митология. Детето не бива да се нарича бог. Мелис означава „богиня“ в гръцката митология, също означава дебела и мързелива. Ерчин означава „хонорар“.

Йозтюрк допълва, че има имена, които в религията се считат за „мекрух“ (религиозен термин за нещо изрично незабранено, но неприемливо) и ги изрежда:

„Децата не бива да се назовават Ресул, Наби, Габриел, Азраил, Микаил, Исрафил (нарицателни имена за Пратеник, Пророк и лични имена на ангели).

Не трябва да се назовават с името Самед. Това е лично име/качество, присъщо само на Аллах, не може да се използва като наименование.

Жулиде означава „разхвърлян, опърпан“ на персийски. 

Ирем, известно като райска градина, е градът, който си е навлякъл гнева на Аллах и е бил унищожен. Името Баде означава „питие, напитка“. Ханнас е дяволско име. Алара, Роза, Илейда не са ислямски имена и не трябва да се дават на деца.

Въобще не трябва да се дават за имена на деца безсмислени думи или такива с лош смисъл, заключва мюфтията и препоръчва имена като Керим, Маджит, Зейнеп, Хасан, Абдуллах, Кевсер, Абдуррахман, Фатма, Айше, Ахмед, Мехмед, Мухаммед и Мустафа.

COMMENTS

WORDPRESS: 0