В Кърджали: Вицепрезидентът е оптимист, че ще има правителство с първия мандат, което да управлява 4 години

24rodopi.bg/Политика „Продължавам да бъда оптимист, че ще има правителство още с първия мандат, защото след това нещата ще бъдат доста по-сложни“, ко

24rodopi.bg/Политика

„Продължавам да бъда оптимист, че ще има правителство още с първия мандат, защото след това нещата ще бъдат доста по-сложни“, коментира в Кърджали вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя е на второ посещение в региона в рамките на последните 10 дни. В края на април вицепрезидентът откри турнир по шахмат в Крумовград, а днес присъства на открит урок по родолюбие в Езиковата гимназия.
Президентската институция има уверение от страна на основните политически сили (първите по резултат) по отношение на политическите приоритети, подчерта Йотова.
„На практика те (ГЕРБ и ПП-ДБ) нямат различия. Нито по отношение на това, че час по-скоро трябва да бъде приет националният бюджет, нито по отношение на необходимите закони за Плана за възстановяване, нито по отношение на законите, които са жизнено необходими, ако искаме до края на тази календарна година България да бъде част от Шенгенското пространство. И не само за самата тематика на законите, но и за тяхното съдържание. Не виждам причина да не се направи кабинет, който да изпълни тези приоритети“, каза пред журналисти Йотова. Според нея не трябва да има правителство за няколко месеца. Тя припомни текстове от Конституцията, които гласят, че спечелилият предлага правителство за четири години.
„Да не говорим, че в условията на кризите, в които живеем, едно правителство със стабилност на мнозинство в парламента трябва да има ясна и категорична визия как ще изглежда България след 10, 15 или 50 години, къде ще бъде мястото на страната ни“, каза още вицепрезидентът. Като гражданин на България на Йотова ѝ е омръзнало животът да се решава „на парче“.
На въпрос дали може да се счита за политическа безотговорност несъставянето на правителство от първия или последващ мандатоносител, Йотова отговори, че като няма разбирателство в една парламентарна република между партиите, по-добре е да се ходи на избори, отколкото да се правят безпринципни мнозинства, които да се ръководят от нечии интереси, от нечий лобизъм, който по думите ѝ е всичко друго, но не в интерес на хората, посочва БТА. „Такова правителство, дори смятам, че е по-вредно, отколкото да няма правителство. Но се надявам, пак казвам и на общите приоритети, които декларират, и на съдържанието на тези приоритети, все пак да бъде сформиран кабинет“, посочи още вицепрезидентът Илияна Йотова.

COMMENTS

WORDPRESS: 0