В Кърджали – добри продажби, в Пловдив – най-бързо изплащане на жилищe, за 11 години

В Кърджали – добри продажби, в Пловдив – най-бързо изплащане на жилищe, за 11 години

24rodopi.bg/Кърджали/Общество В Кърджали лесно и бързо се продават жилища, а строителството продължава да е активно. Това отчитат агенциите за недвиж

24rodopi.bg/Кърджали/Общество

В Кърджали лесно и бързо се продават жилища, а строителството продължава да е активно. Това отчитат агенциите за недвижими имоти, които през призмата на официалната статистика, поставят града край Арда в Топ 10 на изграждането на нови жилища и тяхната продажба. Както вече 24rodopi.com писа, за около 30 милиона евро са сделките с недвижими имоти през юли и август 2022-ра. Около 800 евро се търгува квадратният метър в централната част на областния град. До 550 евро достига кв. м в най-големия и вече презастроен квартал „Възрожденци“.

Някои анализатори са на мнение, че бумът в продажбите на нови жилища отминава, други смятат, че търсенето ще продължи и по време на кризи.

„Търсенето на жилища започна да се възстановява след края на летния сезон. Ще отнеме време предлагането да го настигне, но и данните, които излязоха за миналото тримесечие, че броят сделки е по-малък, имат своите логични обяснения“, твърди в интервю за businessnovinite.bg Ралица Ценова, директор „Продажби“ в агенция за недвижими имоти.

Факторите са свързани не само паниката около задълбочаващия се конфликт в Украйна, но и с растящата инфлация и последното поскъпване на цените на имоти.

След края на лятото нещата започват да се възстановяват и брокерите отчитат увеличение на броя сключени сделки, защото хората вече са наясно, че цените на имотите няма да се понижат и купувачите са се мобилизирали, обяснява тя.

Експертът представя и интересни данни за съотношението продажна и наемна цена в големите градове София, Пловдив, Варна и Бургас.

Най-активно остава търсенето на имоти ново строителство в бързо развиващите се южни райони.

„На въпроса в кой град е добре да инвестираме, ще отговоря, че е важно този град да е жив и пулсиращ – да има университети, млади хора, развита индустрия и бизнеси. У нас такива локации са София, Пловдив, Варна и Бургас“, обяснява Ралица Ценова.

Примерът, който тя дава, показва съотношението между продажна и наемна цена на един и същи вид имот – добре обзаведен двустаен апартамент в нова сграда в район широк център.

„Това е важно, защото ако гоним максимална наемна цена, задължително имотът трябва да е нова сграда, независимо от локацията“, подчертава тя.

В Пловдив нещата изглеждат по-различно  – 90 хил. евро за продажна цена и около 350 евро за наемна, което снижава годините за изплащане до 11 и това е сравнително добро съотношение.

Във Варна съотношението е 120 хиляди евро продажна цена, 600 евро наемна цена, което означава, че инвестицията ще се изплати за около 16-17 години.

Новото строителство е по-предпочитано от купувачите, смята изпълнителният директор на друга агенция за недвижими имоти.

„Важно е да отбележим за пазара в морската ни столица, че поради вълната от украински бежанци, настана дефицит на пазара на наемите, което доведе до почти двойно покачване в цените“, обяснява експертът.

По думите й, това важи само за новото строителство и добре обзаведени апартаменти. В по-ниските сегменти няма такива съществени промени.

Такава тенденция има и в Бургас, но там поскъпването не е двойно, а около 20-30 до 35%. За същия пример можем да кажем, че 120 хил. евро е продажната цена, 400 евро е наемна, а годините за изплащане – 25.

Доходността във всички примери варира между 3.3 и 5%.

„Ако искаме да повишим доходността си от наем, е добре да купим жилище на зелено в по-ранен етап, защото прогнозната цена би била драстично по-ниска“, казва Ралица Ценова.

Покупките на зелено обаче са деликатен въпрос напоследък. Колкото до тенденциите дали купим жилище или да наемем – наблюдава се увеличено търсене на наеми, тъй като жилищата стават все по-недостъпни в България.

„Все повече хора няма да могат да си го позволят и ще предпочетат да живеят под наем, което ще доведе до повишение на доходността от наеми“, подчертава Ценова.

За колко години се изплаща жилище от наеми в Кърджали – очаквайте

COMMENTS

WORDPRESS: 0