В „Йовков“: Довиждане Корона! Време е за карнавал и за поезия

В „Йовков“: Довиждане Корона! Време е за карнавал и за поезия

Учениците от СУ „Йордан Йовков” отпразнуваха за трети път немския празник Фашинг.  Мероприятието бе организирано от преподавателите по немски език Ста

Учениците от СУ „Йордан Йовков” отпразнуваха за трети път немския празник Фашинг.  Мероприятието бе организирано от преподавателите по немски език Станислава Иванова и Златка Куклева и учениците, изучаващи немски език.

През целия ден по време на междучасията из коридорите на училището дефилираха различни приказни герои и персонажи – Пипи Дългото чорапче, Мини Маус, Афродита, Зоро, калинки, клоуни, нинджи, ангели и дяволи, лекари и  войници, които заредиха малки и големи с пролетно настроение.

Началото на празника бе даден от Мерджан Моллахасан от XII б клас  и Джихан Азис от XI б клас, с реч на немски и български език. Мотото тази година е „Довиждане Корона! Време е за карнавал!”. Публиката беше очарована от невероятния танц „Пролетни цветя“ на малките принцеси от II а клас, с ръководител Росица Христова, чрез който те символично изпратиха зимата и доведоха пролетта. В  ролята на пролетта  се въплъти ученичката от XI б клас – Есин Изет. Даниела Ангелова от XI б клас и Сенем Шюкрю от X б клас потопиха зрителите в невероятната атмосфера на това грандиозно събитие, като представиха информация за Фашинга на български език и презентация на немски език.

Изненадата на днешния карнавал бяха трите двойки принцове и принцеси, които едновременно бяха талисмани и капитани на отборите. А немските градове, в които празненствата за Фашинга се ползват с огромна популярност – Майнц, Кьолн и Дортмунд се превърнаха в техни имена.

В СУ ,,Йордан Йовков“ се осъществи и литературна среща посветена на Световния ден на поезията. Събитието бе организирано от преподавателите – Здравка Тодорова и Елмира Димитрова.

Мероприятието започна с презентация за историята на празника и интересни факти за него, която представиха шестокласниците. Посочвайки ползите  от  поезията при изучаването на даден език и методите за развитие на творческото писане, те предизвикаха присъстващите да напишат акростих с една от думите  ПОЕЗИЯ или ПРОЛЕТ. Много от присъстващите се отзоваха на предизвикателството и дори прочетоха родилите се нови стихове. Роди се идеята   празникът да се превърне в традиция и всяка година творбите да бъдат събирани, като с тях се създаде сборник, който да бъде допълван с времето.

24rodopi.bg

COMMENTS

WORDPRESS: 0