Ученик от Млечино качил 57-те афганистанци, трябвали му пари за бала

24rodopi.bg/Общество Ученик от ардинското село Млечино се опита да превози 57 афганистанци през страната. 18-годишният С.С. е бил задържан на автом

24rodopi.bg/Общество

Ученик от ардинското село Млечино се опита да превози 57 афганистанци през страната. 18-годишният С.С. е бил задържан на автомагистрала „Тракия“, в землището на Стара Загора.

Той е привлечен като обвиняем от Районната прокуратура.

Ученикът Севдалин имал нужда от финансови средства, посочват от държавното обвинение. Трябвали му пари за предстоящия абитуриетски бал, но семейството му изнемогвало.

С него се свързало лице, което му предложило да превози мигранти от Карнобат до границата на България със Сърбия, срещу което щял да получи 10 000 лв. С.С. се съгласил и за целта на 26 февруари двамата се срещнали. На ученика бил предоставен товарен автомобил, марка „Ивеко“, собственост на друго лице.

Афганистанските граждани се били договорили с каналджии в Турция да ги преведат през България с крайна точка границата със Сърбия срещу около 3000 евро/3500 долара на човек. Част от мигрантите платили сумите за трафика им на лица в Турция. С водачи достигнали до оградата на турско-българската граница и през тъмната част на денонощието с помощта на сгъваеми стълби и придружавани от каналджии преминали на територията на България. Вървели пеша около 3-4 дни и на 27 февруари достигнали до с.Крумово градище, Карнобат, където към тях се присъединили и други мигранти, така че достигнали 57 човека.

На 28 февруари около 2 ч. С.С. ги качил в товарната част на автомобила и отпътували по направление границата със Сърбия. Около 8 ч. на км 196 на автомагистрала „Тракия“ автомобилът бил спрян от служители на „Пътна полиция“ към ОД на МВР – Стара Загора. На шофьорското място бил С.С. Той е неосъждан.

Ученикът е задържан за срок до 72 часа. Предстои наблюдаващият прокурор да внесе искане до Районен съд – Стара Загора за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0