Ученици от Езиковата подготвят филм за военните паметници в региона

Ученици от Езиковата подготвят филм за военните паметници в региона

24rodopi.bg/Образование В навечерието на Деня на храбростта и празник на Българската армия, група ученици от IX клас в Езиковата гимназия посетиха Во

24rodopi.bg/Образование

В навечерието на Деня на храбростта и празник на Българската армия, група ученици от IX клас в Езиковата гимназия посетиха Военния клуб в Кърджали.

Това е една от дейностите от Националната програма на МОН и Министерството на отбраната „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на българската армия”, по която училището участва  с проекта „Живо наследство”. Реализирането на проекта цели да създаде активен модел на ангажиране на учениците към дейности, свързани с проучване, опазване и популяризиране на местното историческо и военно-културно наследство сред местната общност.

Благодарение на добрата организация и сърдечното отношение на началника на военния клуб Ани Иванова, младежите се потопиха в една по-различна атмосфера. На срещата присъства о.з. подполковник Бойко Бенеков  – председател на Областния съвет на СОСЗР, който запозна учениците със съвременните въоръжени сили на Р България, със структурата, въоръжението и екипировката на Българската армия, представи и  подготовката на страната за отбрана. Информира учениците за задачите на Централното военно окръжие и подчинените му структури за набирането на кадри и за нарастване способностите на военните формирования от въоръжените сили за изпълнение на техните задачи както в мирно, така и във военно време.

Тази среща допринесе за придобиване на нови компетентности в областта на патриотичното образование и възпитание на учениците,  както  и за  повишаване на интереса, свързан със съхраняването на историческата памет за българската армия и за националните традиции и култура.

В рамките на проекта от Езиковата гимназия подготвят  кратък филм за паметниците в района и информационна брошура, които ще бъдат предоставени на училища и институции.

COMMENTS

WORDPRESS: 0