Турски медии: Ердоган обяви, че ще влизат в Турция само с лични карти и българите заляха Одрин

Турски медии: Ердоган обяви, че ще влизат в Турция само с лични карти и българите заляха Одрин

24rodopi.bg/Общество Президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви, че българските граждани могат да влизат в Турция вече без паспорти и Одрин бе залят от т

24rodopi.bg/Общество

Президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви, че българските граждани могат да влизат в Турция вече без паспорти и Одрин бе залят от туристи от съседната държава. Това пише във водещ материал със заглавието „Започна безпаспортно влизане, българските туристи се стекоха в Одрин“ агенция IHA.

Публикацията е във връзка с новината за обнародвания днес декрет на Ердоган, който ще позволи на българските туристи да влизат в Турция само с лични карти. От българското Министерство на външните работи все още не могат да посочат кога облекченият режим ще влезе в сила.

Турските новинари публикуват репортажи от пазарите в Одрин, като посочват, че „още щом чули Ердогановия добър хабер, българите тръгнали с автобуси и лични автомобили към Капъкуле“.

Слаби обороти отчитаха одринските търговци през последните седмици, защото заради гастарбайтерските опашки на границата, българите не идваха на пазар, отбелязват медиите. Днес отново търговците се усмихнали, защото се усещало българското присъствие и харчене на пари.

„Доволни сме от решението. По-лесно ще пътуваме“, твърди пред репортерите Севги Рашонова.

„Въпреки делничния ден, усеща се активност. Българите се връщат при нас. Решението за пътуване само с лични карти е от полза за всички“, казва търговецът Метин Доган.

Започнахме деня с добра новина, отбелязва Нуршен Халил. Според Христо Карагеоргиев оттук нататък в Одрин може да идват повече туристи.

„Българите ще започнат да идват през август“, гласи прогнозата на търговеца Ибрахим Халил Йозер „Българските туристи ще започнат да идват масово, на тълпи, когато си тръгнат гастарбайтерите“, смята той.

Областният лидер  на управляващата Партия на справедливостта и развитието Белгин Иба разговарял с търговците в Одрин и обменил идеи с тях във връзка с новината за облекченото пътуване на българските граждани. Човекът на Ердоган очаква повече български туристи в Одрин и още по-активна търговия.

COMMENTS

WORDPRESS: 0