Турци настояват: Народното събрание в България да ни плати за отнет влекач!

24rodopi.bg/Общество Турска компания продължава да настоява Народното събрание в Република България да й заплати солидарно обезщетение заради отнет в

24rodopi.bg/Общество

Турска компания продължава да настоява Народното събрание в Република България да й заплати солидарно обезщетение заради отнет влекач с ремарке в полза на държавата.

Делото бе разгледана в Апелативния съд в Пловдив след като окръжните магистрати вече се произнесоха по казуса.

Както 24rodopi.com първи писа, съд осъди съд да изплати 46 693 лева обезщетение на турско дружество. Любопитното дело бе разгледано в града край Арда, възложено от Апелативния съд в Пловдив. То е заведено от компания в южната ни съседка срещу Окръжния съд в Хасково срещу решение, с което обект на конфискация е станало тежкотоварно транспортно средство, собственост на фирмата. С него са били прекарани контрабандни стоки през границата с България. Водачът е застанал пред Темида и сключил споразумение с прокуратурата. Част от решението обаче било да се отнеме в полза на държавата влекач с ремарке, с който е извършена нелегалната дейност. То обаче не е собственост на шофьора, а на компанията. От дружеството се позоваха на законодателството на Европейския съюз, което не позволява конфискация на имущество, принадлежащо на трето „добросъвестно лице“, без то да разполага с ефективни правни средства за защита.

Съдът в Кърджали определи дружеството да бъде обезщетено с 46 693 лева, пазарната стойност на отнетото движимо имущество.

Интересното е, че турската компания поиска обезщетението да е солидарно изплатено от Народното събрание на Република България. Тази част от иска бе отхвърлена. И именно тя е обжалвана към настоящия момент. От Прокуратурата поискаха решението на съда в Кърджали да бъде потвърдено, като правилно и обосновано. Апелативните магистрати дадоха едноседмичен срок на Народното събрание за „представяне на писмени бележки“. Съдът ще се произнесе по казуса в едномесечен срок.

COMMENTS

WORDPRESS: 0