Турчин поиска гражданство, баща му бил роден в Царство България, но…

24rodopi.bg/Общество Турчин поиска българско гражданство с мотив, че баща му е роден в Момчилград, а през 1943 година цялото семейство емигрира от Ца

24rodopi.bg/Общество

Турчин поиска българско гражданство с мотив, че баща му е роден в Момчилград, а през 1943 година цялото семейство емигрира от Царство България в южната ни съседка. Пречка обаче била липсата на издаден акт за раждане на родителя на мъжа.

В същото време в турските граждански регистри било посочено място на раждане именно Момчилград.

Въпреки всички проверки в архивите от времето на Мастанлийски окръг, подобен акт за раждане на лице с тези имена не е бил издаван. Общината оспори искането с мотив, че нито едно доказателство не сочи, че бащата на турския гражданин е роден на територията на Мастанлийска околия. В същото време не съвпадат и годините, според турския граждански регистър. В декларацията за гражданство е посочено, че лицето е на 9 години, но спрямо посочената година на раждане, той е трябвало да бъде на 6 при пристигането си в Турция.

Окръжният съд в Кърджали отхвърли молбата на турския гражданин за съставяне на акт за раждане на баща му като неоснователна.

На снимката: Гарата в Мастанли, „Държавен архив“

COMMENTS

WORDPRESS: 0