Трябва само база! Треньорът по тенис на 100 деца: Успехът в спорта е народопсихология – инат, талант и балканско его (видео)

24rodopi.com/Общество/Спорт Настилката е кофти, но меракът е голям. Хлъзга се, но децата се нижат едно след друго, за да вземат ракетата. Капки пот п

24rodopi.com/Общество/Спорт

Настилката е кофти, но меракът е голям. Хлъзга се, но децата се нижат едно след друго, за да вземат ракетата. Капки пот по челата, усмивки и… бонбон след това.

Така протичат тренировките по тенис на корт. Градът е Кърджали, мястото – закритият плувен басейн. Играчите – много, методиката – обвързана с народопсихологията. Амбициите – умножени по пет.

Всеки ден сградата на басейна, който така и не влезе във функциите си, е пълен с живот. От едни прекрасни деца от 6 до 16-годишна възраст.

В рамките само на три години тенис клуб „Кърджали“ успя да привлече към този спорт близо 100 млади хора.

„Активно спортуващите са над 63 деца, разделени в четири възрастови групи. Заедно с другите, общо са 98. Най-важна е любовта към спорта. После идват купите и медалите. Вече имаме такива. На различни турнири ни питат „Вие сте от Кърджали?! Как постигнахте такива неща?“. Питат ни, защото имаме три корта, никаква база в сравнение с други, дори по-малки градове. Но успяваме. Думата за успех е „Обич“. Обич към спорта“, споделя за 24rodopi.com треньорът и президент на клуба Селями Местан.

40 години този човек се занимава със спорт. Завършил ВИФ, понастоящем Национална спортна академия.

„Спортът, тенисът, са моят живот“, казва 60-годишният специалист.

Работил е и в Турция. Там постиженията на корта не са на нашето ниво. Но базите са изключителни. „Там и държава, и бизнес инвестират. Съвсем скоро заради това ще ни стигнат. А ние бяхме и сме на доста по-високо ниво. Кърджали е спортен град, давал шампиони. Тук има огромен потенциал. След като се пенсионирах в Турция, затова реших отново да се върна и работя със самородните таланти“, казва Селями.

„Кърджали е близо до море, близо до пистите на Пампорово. Тенисът е само първа стъпка към моята мечта. Аз искам да развивам модерен петобой. Искам да създам дружество, както едно време бяха обединенията на спортните клубове. Много видове спорт и развитие на всички таланти на децата. Защо не и ски? Пампорово е на час и половина път от Кърджали. Вече направихме три лагера там. След първия 17 деца се научиха да карат ски и нямат търпение отново да отидат. Искам лека атлетика, искам всяко дете да има възможност да тренира и бъде усмихнато“, допълва треньорът.

Клубът е на три години. От година и половина е официално член на Федерацията по тенис. Децата идват с мерак, тръгват си с мисъл за следващата тренировка. Те пък са всеки ден, от 8 до 20 часа.

„Нашата основа е талантът. Нашият проблем са базите. Имаме три корта. В малките Нова Загора и Свиленград има чудесни комплекси, с много кортове. В Хасково са 15. Трябва основа. Не искам да се хваля. Не това е целта ми – при подходящи условия, ще направим чудеса“, категоричен е Селями Местан.

Не иска да има нов Григор Димитров. Иска да има по-добър от него.

Методиката?

„Ако не вкарваш свой стил, чар, его, не става. Всеки може да взаимства. Но може ли едно наше дете да е с манталитета на германец? Не може да живееш като кърджалиец и да тренираш като швейцарец. Методиката трябва да лежи върху народопсихологията. Имаме талант, но и нашите особености. Може да взаимстваме практики, но наложени върху нашия манталитет. Ние сме балканци-тук има емоция, експлозив от чувства и много твърдоглавост. Пращаме тези неща в правилна посока и резултатите ще са налице“, споделя виждането си треньорът по тенис.

Клубът се занимава и с деца с увреждания. „Исках да привлека повече хора, които са трудноподвижни. Дори на инвалидни колички. Федерацията  е готова да съдейства. Тези хора се чувстват пълноценни така. Те се забавляват. Можем всички да бъдем щастливи, спортът е за това“, казва Селями.

„Какво гледаш, момче, влизай в залата и започвай, аз идвам след минута!“, казва той на току-що влязло момче, докато разговаряме с тренера…

COMMENTS

WORDPRESS: 0