Трите фактора, които пропукват сценария „Световна война“ и… краят на елитарния режим в България

Трите фактора, които пропукват сценария „Световна война“ и… краят на елитарния режим в България

Жельа Михов/24rodopi.bg/Мнения Конфликтът в Украйна достига точката на кипене. Армагедонът няма да е на възвишение, а в подземията на „Азовстал“. М

Жельа Михов/24rodopi.bg/Мнения

Конфликтът в Украйна достига точката на кипене. Армагедонът няма да е на възвишение, а в подземията на „Азовстал“. Много истини могат да излязат от галериите. Такива, които са неприемливи за Западния свят. „Цивилните“ в катакомбите може да се окажат под натовски пагон. Затова и президентът на Русия отмени „бомбения килим“, който бе замислен. Истината изпод земята трябва да е жива.

Обиколките на украинския министър Кулеба с искане за оръжия са под благословията на водещата сила в НАТО. 

В този контекст гореща война между Алианса и Русия е напълно възможен сценарий. Убийствен за целия свят. 

Предпоставките са обезценяването на долара, чрез изместването му от статута на световна разплащателна валута и огромният външен дълг на САЩ; загубата на планетарното господство на Щатите…

Най-мрачният сценарий, който обаче може да се пропука от други фактори.

Първият е в изборите във Франция. Победа на Марин Льо Пен ще разклати Алианса в самото сърце на Западна Европа. Националистката обяви вече желание за излизане на страната от НАТО. Загуба без война на западния тил ще разколебае войнолюбците. Икономическите последствия за слабата във военно положение Германия също би отдръпнала страната от подобно желание. А и все още има хора, които помнят какво се случи при последната голяма война. И третият фактор е самата вътрешнополитическа обстановка в САЩ. Сривът в доверието към Байдън е ясен показател. „Чичо Сам“ от плакатите няма как да попълни редиците с доброволци в една световна война. Въпросите в Сената също набират скорост „Защо харчим милиони за въоръжаване на Украйна, като така удължаваме кризата?!“. В същото време вече се води разследване срещу сина на президента какви ги е вършил в източноевропейската държава с моногомилионни инвестиции, случили се с одобрението на Байдън-баща. Самият президент се „изпусна“ преди време, казвайки „САЩ имат частни интереси в Украйна“.

С други думи, няма хомогенно мнение и подкрепа за „тотална война“. А и може би е узрял моментът за „преврат“ в САЩ, пък било той маскиран и като импийчмънт. Щурмът на Капитолия вече подсказа, че всичко е възможно. Прецедент, който всъщност е неосъзнат компонент от всяка традиция.

Предстои да видим. За жалост ще сме зрители от първите редове. България бавно и сигурно се превръща в огнева линия. В последните 30 години нито едно правителство не се подчини на нагласите в обществото. „Визионерството“ на същото е заменено с пропагандни ценности, които не докосват по никакъв начин „архетипа“ му. Затова и никой към настоящия момент не желае предсрочни избори, с изключение на една партия. Страхът от модела на мислене на обществото е ясно доловим. Това означава само едно-съвсем скоро можем да видим коалиции, немислими преди няколко месеца. Със сигурност те ще предначертаят края на един елитарен модел на управление, в който мнението на обществото бе възприемано единствено в изборния ден.

COMMENTS

WORDPRESS: 0