Трима активисти дават обяснения в „Боровец“ заради плакати! ДПС: Няма да търпим произвол!

24rodopi.bg/Избори Трима активисти на ДПС, ангажирани с поставянето на агитационни материали, са били отведени от полицейски инспектор при РУ – Кърдж

24rodopi.bg/Избори

Трима активисти на ДПС, ангажирани с поставянето на агитационни материали, са били отведени от полицейски инспектор при РУ – Кърджали в приемната, обслужваща кв. „Боровец“, за снемане на обяснения – защо поставяли плакати на ДПС.

Това обявиха от Областния съвет на партията в Кърджали в обръщение от председателя му Ресми Мурад, изпратено до медиите.

Ето целия текст:

„Тези действия на полицейския инспектор не кореспондират с основните принципи, залегнали в Закона за Министерството на вътрешните работи, въз основа на които МВР осъществява дейността си, а именно спазване на Конституцията, законите и международните договори, по които Република България е страна; политически неутралитет; зачитане и гарантиране на правата и свободите на гражданите и тяхното достойнство.

Член 30, ал.2 от Конституцията на Република България повелява, че: Никой не може да бъде задържан, подлаган на оглед, обиск или на друго посегателство върху личната му неприкосновеност освен при условията и по реда, определени със закон.

Правилата за разпространяването на плакати и други агитационни материали, съответно тяхното премахване, са уредени в Глава дванадесета „Правила за провеждане на предизборната кампания“ на Изборния кодекс. В същата глава са изброени и правомощията на конкретните органи, като законодателят не е предоставил никакви правомощия на полицейските служители да следят кой, къде и какви предизборни плакати поставя.

Поради тази причина заявявам, че Областният съвет на ПП „Движение за права и свободи“ – Кърджали няма да търпи полицейския произвол, изразяващ се в недопустима намеса в изборния процес на предстоящите избори за народни представители за Народно събрание в 9 многомандатен избирателен район – Кърджали и опит за „респектиране“ на активисти на ПП ДПС.

ПП ДПС има основен принос в това, Република България да е демократична и правова държава и за в бъдеще ПП ДПС ще продължава да бъде гарант за правата и свободите на всички български граждани“.

Ресми Мурад, председател на Областен изборен щаб на  ДПС – Кърджали

COMMENTS

WORDPRESS: 0