Тревата не е това, което беше преди 16-17 години, днес тя се казва „друсана трева“…

24rodopi.bg/Кърджали „Тревата не е това, което беше преди 16-17 години. В днешно време тя се казва „друсана трева“, с различни торове и поръсена с ме

24rodopi.bg/Кърджали

„Тревата не е това, което беше преди 16-17 години. В днешно време тя се казва „друсана трева“, с различни торове и поръсена с медикаменти, които силно пристрастяват. И който употребява трева веднъж месечно, много лесно може да стане зависим, като до шест месеца да изгради такава зависимост, че за седем-осем месеца да развие психоза, психиатрично заболяване или параноично заболяване, от което не може да излезе“, твърди Илко Бояджиев пред участниците в информационна среща, организирана от Общинският съвет по наркотични вещества в Кърджали.

Илко, Калоян, Валентин и Николай са от Терапевтичен център „Свети Илия”. Четиримата млади мъже разказаха пред подрастващите своите лични истории, житейските си премеждия, с идеята да информират и предпазят учениците.

Всеки от тях започва с марихуана, с мисълта, че това е най-леката дрога и е безобидна.

Илко сравнява пушенето на трева с руска рулетка, защото не се знае какво има в нея. „Занимавам се с това и го виждам всеки ден. Да – една трева не води до смърт, но води до оглупяване. Тя убива много клетки, забавя функциите на човек и той става много мързелив, без мотивация за развитие и с невъзможност за концентрация“, посочва той.

Липсата на родителски контрол подтикнала Калоян да експериментира и да смесва най-различни вещества. „Чувствах се свободен, но бърках свободата със свободията“, сподели мъжът и разказа за момента, в който го е било срам да признае своята зависимост.

Над десет години от живота на Валентин е отнела борбата му с наркотичната зависимост. Започнал с весела компания, употребяваща трева. Само след година преминава на хероин. „Процесът е много неусетен. Това нещо започва да те обсебва малко по малко и накрая това ми беше мисия всеки ден щом се събудя – първо наркотици и всичко останало на заден план“, разказва Валентин. И благодари на Бога, че е успял да спре, докосвайки се до смъртта чрез свои приятели и познати.

Зависим повече от 16 години, 30-годишният Николай дефинира зависим като роб. Бил е спортист и на 14 години започва със стимуланти, които по думите му, му помагали в спортното развитие. „Печелех състезания, хората ме подкрепяха и аз мислех, че се справям много добре във всичко, но дойде един момент, в който когато майка ми започна да намира наркотици в стаята ми, аз със самочувствие напуснах дома. Трябваше да изкарвам пари и започнах да произвеждам синтетика. За мен бе фикс идея да се справям сам. Имах пари, имах къде да живея. Но дойде един момент, в който бидейки разпространител развих параноя, депресия, следователно и употребата се увеличаваше“, разказва Николай. Заради неговата зависимост, бременната му приятелка го напуска, а неговата лична битка с опиатите продължава шест години. Днес и четиримата са „чисти“ и намират смисъл да разказват историите си пред млада аудитория чрез Терапевтичен център „Свети Илия”.

Приветствие към участниците отправи кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис. По думите му по темата за зависимостите не трябва да се говори на ухо и само между най-близки хора. „Целта ни е по тази тема да се говори на висок глас, очи в очи. Вие трябва да сте тези, които ще предпазят по-малките си приятели, братчета и сестричета,  от говоренето шепнешком по темата за наркотиците. Като общинско ръководство и заедно с ОСНВ ние я поставяме на дневен ред пред обществото”, коментира д-р инж. Хасан Азис. И попита риторично аудиторията дали са виждали или познават успял наркоман.

COMMENTS

WORDPRESS: 0