Треньорът на Салимова: Нургюл е сам сама в Баку!

Треньорът на Салимова: Нургюл е сам сама в Баку!

24rodopi.bg/Общество Живко Жеков от години е треньор на талантливата шахматистка Нургюл Салимова. Неговата възпитаничка постигна един от най-големите

24rodopi.bg/Общество

Живко Жеков от години е треньор на талантливата шахматистка Нургюл Салимова. Неговата възпитаничка постигна един от най-големите успехи на този спорт у нас в последните години, след като се класира за финала на Световната купа в Баку (Азербайджан) и си осигури участие в турнира на претендентките за световната титла.

Днес е втората партия от финала, като първата завърши реми.

Ето какво сподели наставникът за представянето на Салимова.

– Г-н Жеков, честито класиране на Нургюл на финала на Световната купа! Като гледахте днешните партии, какво си мислехте?

– Ако трябва да съм честен, не ги гледах онлайн, пазя си нервната система (смее се). Чаках да ми кажат резултата и тогава проследявах ходовете. Но от това, което видях, Нургюл показа стабилна психика и много смела и талантлива игра! Коментарите, които вървят на живо от гросмайсторите, които следят партиите, са изпълнени със суперлативи за нея. (Азербайджан) и си осигури участие в турнира на претендентките за световната титла.

 Победата, която направи в първата партия с контрола от 10 минути, трябва да влезе във всички учебници за атакуваща игра, с жертвата на топа и с хода на офицера и последвалия неспасяем мат. Направо велико! При това Нургюл би Музичук, която е три пъти световна шампионка именно на бързия шах, така че е още по-сладко! Да я победиш на нейна територия, с целия и щаб там, с всичкия и опит, направо нямам думи.

– А Нургюл е сама в Баку…

– Да, сам сама е там. Комуникираме си само по скайпа. Говорим главно, когато й е тежко. Когато бие, не се обажда.

– Кога за последно я чухте и какво й казахте?

– Вечерта преди решителните партии. Казах й, че всичко е постигнато и оттук нататък да играе спокойно и смело напред!

– С това класиране за финала тя влиза и в турнира на претендентките за световната титла…

– Да, точно така. Класира се и за веригата Гран при при жените за следващите 2 години и всъщност тя влиза в топ професионалния женски шах. Нейното име ще се спряга оттук нататък в световния женски шах, особено след днешния успех (след победата на полуфинала – б. р.) и без значение какво ще стане на финала. Защото победата й над Музичук не бе все едно се е промъкнала, а напротив – показа игра, която заслужава уважение и прави впечатление. Излезе от тежки психологически и игрови позиции, така че само уважение!

– Какви са шансовете на Нургюл срещу рускинята Александра Горячкина на финала?

– Познаваме я отдавна, тя е топ състезател, но макар да е от младото поколение, Нургюл не е играла досега с нея на класически шах. Регламентът ще е същият като на полуфинала, но рускинята да се страхува – тя има какво да защитава. Ние излизаме да бием, ако можем! Но и това, което Нургюл направи до този момент и велико!

Източник: „Мач Телеграф“, снимка – Фейсбук, профил на Васил Антонов

Нургюл Салимова е родена в с. Крепча, област Търговище на 2 юни 2003 г. Научава се да играе шах, когато е на 4-годишна възраст.

Шампионка е на България рекордните 10 пъти в различните възрастови групи. През 2011 г. в Албена спечелва Юношеското европейско първенство по шахмат при момичетата под 8 г. През 2015 г. в Порто Карас Салимова спечелва Юношеското световно първенство по шахмат при момичетата под 12 г. През 2015 г. година печели и Юношеското първенство на Европейския съюз при момичетата под 12 г. През 2017 г. спечелва Първенството на България по шахмат при жените. Към май 2018 г. Салимова вече е спечелила Откритото първенство на Байон с блестящ резултат, който е и първата ѝ норма за титлата международен гросмайстор за мъже. По-късно покрива и нормите и за международен майстор за мъже. През юли 2018 г. играе в Пардубице, Чехия, където взема награда за най-добра жена в турнира. През декември играе в Задар, Хърватия, където успява да вдигне ЕЛО рейтинга си над 2400. Към началото на 2019 г. е на 57-о място в световната ранглиста сред жените и водачка в световната ранглиста сред девойките до 16 г.

Нургюл Салимова успява да привлече огромно медийно внимание към себе си и шаха след като оглавява световната ранглиста при девойките до 16 г.

Според ФИДЕ, към настоящ момент е класирана на 3-то място в света за девойки-шахматистки.

COMMENTS

WORDPRESS: 0