Транспортният министър: Без влак до Смолян, няма да се гради и родопска жп връзка с Гърция

Транспортният министър: Без влак до Смолян, няма да се гради и родопска жп връзка с Гърция

24rodopi.bg/Регион Няма да има нови жп линии в Родопите, не се предвижда и нова жп връзка с Гърция, гара "Подкова" остава крайна, става ясно от отгов

24rodopi.bg/Регион

Няма да има нови жп линии в Родопите, не се предвижда и нова жп връзка с Гърция, гара „Подкова“ остава крайна, става ясно от отговор на транспортния министър Николай Събев.

„Към момента няма направено актуално проучване относно възможностите за построяване на железопътна линия, която да свърже градовете Асеновград и Смолян. Теренът в южната част на Родопите е изключително тежък. Практиката от работата по проекти в други планински райони на страната показва, че изграждането на нова инфраструктура (особено железопътна) с европейски стандарти през толкова тежък планински релеф предполага огромни инвестиции, които трудно биха могли да бъдат обосновани в анализите „разходи-ползи“ и да се осигурят от наличните източници на финансиране, на фона на значителната нужда от средства за модернизиране на съществуващата жп мрежа и поддържането й“.

Това е част от отговора, който министърът на транспорта Николай Събев е дал на депутата от партия „Възраждане“ Ангел Георгиев, пише Клуб Z.

По думите му в одобреното коалиционно споразумение е залегнал приоритет „Анализ с предложение за подобряване на пътната връзка Пловдив-Смолян“.

Пътното трасе Пловдив – Асеновград – Смолян – Рудозем е част от разширената Трансевропейска пътна мрежа. До настоящия момент не е обсъждано изграждането на трета жп връзка с Гърция. „Доколкото ни е известно, в Гърция няма изградена и не е планирано строителството на нова жп линия от гара Бук (Паранести, в района на Драма – б.р.) до границата с България“, е посочил Събев. Той уточнява, че усилията на гръцката страна са насочени към изграждането/модернизацията на жп линията Солун – Кавала – Александруполис, идентифицирана като липсваща жп връзка от коридор от основната ТЕN-Т мрежа „Ориент/Източно-Средизeмноморски“.

Посоченото направление е част от железопътен проект „Солун – Кавала – Александруполис – Бургас – Варна – Русе“, по уточняването на чиито параметри работят през последните няколко години българската и гръцката страна.

Събев е заявил, че развитието на железопътния транспорт в Република България е основен приоритет на новото правителство, тъй като е най-екологичният вид транспорт, носи редица ползи за гражданите и бизнеса и е важно да се използват предимствата му.

„Като страна-членка на ЕС, България има ангажимент да изгради Трансевропейската транспортна мрежа на българска територия, съгласно стандартите и сроковете на Регламент 1315/2013 г. В този смисъл усилията ни трябва да бъдат насочени към завършването, в максимално възможна степен, на основната Трансевропейска железопътна мрежа, чийто срок за изпълнение е 2030 г.

Смолян е бил най-близо до сбъдването на мечтата за железница точно преди век.

Както вече 24odopi.com писа, „През 1920 г. Министерският съвет решава да се построи железопътна линия в направление Раковски-Хасково-Кърджали- Пашмакли (Смолян) и Инженерните войски започват работа, като първоначално участъкът до Хасково е завършен с междурелсие 760 мм. Постановление от март 1923 г. разпорежда преустройството му като линия, а продължението към Момчилград да остане като теснолинейка. Година по-късно е направена промяна в плановете за построяването на цялата линия с междурелсие от 1435 мм до Момчилград“.

„Когато през 1913 г. Родопите са освободени, младата българска държава отправя взор към Гърция като възможност за търговско партньорство. Обмисля се идеята за създаване на жп линия от Тракия до Бяло море. Подобна връзка би била невероятен икономически стимул за развитието на района. Правителството започва да търси варианти за трасе, по което да преминава тази линия.

Обсъждани са няколко варианта, като най-много привърженици печелят два от тях. Единият е Хасково – Кърджали – Подкова. Другия вариант е Пловдив – Станимака (Асеновград) – Пашмакли (Смолян) – Порто Лагос. Един от защитниците на тезата, че трасето трябва да премине през дефилето на река Чая е големия родоповед Стою Шишков, който през 1914 г. изказва теза, че е нужно да се използва историческата логика и да се вземе в предвид античния търговски път, който съществува и до днес.

След няколко години на разгорещена дискусия, идеята се компрометира и години по-късно е забравена“, това пък отбелязва Ивайло Мирчев в „Станимака“.

COMMENTS

WORDPRESS: 0