Трахана, юфка, къпана баница от Момчилград във фокуса на Министерство за наредба „Домашни храни на пазара“

Трахана, юфка, къпана баница от Момчилград във фокуса на Министерство за наредба „Домашни храни на пазара“

24rodopi.bg/Общество/Регион Момчилград е сред 55 общини, избрани в допитване за изготвяне на проектонаредба за производство на домашни храни. Инициат

24rodopi.bg/Общество/Регион

Момчилград е сред 55 общини, избрани в допитване за изготвяне на проектонаредба за производство на домашни храни. Инициативата е на земеделското министерство, а целта е да се регламентират хранителни продукти, приготвени в домашни условия. Според експертите няма официална статистика на този пазар, защото в момента той е в сферата на сивата икономика. Предположенията са, че близо една четвърт от населението практикува домашно производство на храни и би имало интерес да го предложи на пазара.

„Неслучайно Момчилград е сред избраните общини. Районът ни е известен със специфични храни, чието производство няма как да стане серийно или поне няма как вкусът им да е същия като домашния“, коментира заместник кметът на общината Гюлюзар Исмаил, в чийто ресор е туризмът. Като примери за продукти, които могат да бъдат обхванати от наредбата, тя посочи домашните трахана, юфка, къпана баница, баклава и други.

Според Гюлюзар Исмаил приемането на наредба за домашните храни ще допринесе за развитието на туризма в общината, а в същото време ще бъде възможност за жителите й да си осигурят допълнителни доходи.

COMMENTS

WORDPRESS: 0