Тръгват от Испания, Англия и Германия за Дружинци, защото…

Тръгват от Испания, Англия и Германия за Дружинци, защото…

24rodopi.com/Регион Втори общоселски събор организират на 20 август жителите на кирковското село Дружинци, които са  известни с изключителната си з

24rodopi.com/Регион

Втори общоселски събор организират на 20 август жителите на кирковското село Дружинци, които са  известни с изключителната си задружност и сплотеност.

За да присъстват на първия събор, който се проведе на 21 август миналата година, се върнаха стотици от Англия, Германия и  Испания.

Традицията със земляческите срещи, всъщност,  датира от 1996 година и се спазва до 2017-та година.  След това прекъсва,  за да започне отново през 2021 година. Новото е, че преди 2017 срещите се провеждат в ресторант в Момчилград, което ограничава възможностите за участие. А от миналата година проявата е на открито в центъра на селото, на мегдана, където могат да присъстват хиляди.

Съборът, както и миналата година, започва в 10.00 часа сутринта и продължава до полунощ. През цялото това време гърми музика, пекат се шишове, има атракции за децата.

За втория общоселски събор Дружинци’2022 винарна „Ахинора“ е осигурила 200 литра вино и розе, а скарата и барбекюто са в ръцете на „Шеф Бриго“. Оркестрите „Кирково“ и „Чекмедже“ ще подгряват настроението. Ще има и специално огнено шоу. За децата са подготвени атракциони и шоу със сапунени балони. 

В организирането на събитието са се включили над 40 местни хора с различни дарения. Подготвени са сувенири с надпис „Дружинци’2022“ и с логото на събора, а именно разноцветни фланелки, шапки, чанти, ключодържатели.

Така селото, в което живеят 350 души, в този ден набъбва до няколко хиляди. Тържествена заря в полунощ закрива събитието.

За тази година е предвидена и футболна среща, която ще се проведе ден по-рано. На 19 август (петък) от 19.00 часа на селската арена „Саят“ ще се срещнат отборите на „Дружинци“ и „Ботев“ (Завоя).

Този мач е за ветерани, които не могат да преодолеят носталгията по миналото. Мачът между Завоя и Дружинци е бил най- интересното дерби в района преди 30-40 години,  тъй като тогава това са най-силните отбори,  а на практика двете села са слети и потчти винаги са били едно кметство.

COMMENTS

WORDPRESS: 0