Трагедията във Фотиново: Майсторът, загинал в баня, не е спрял тока!

24rodopi.bg/Общество Наказателното производство за смъртта на 43-годишния майстор, който почина от токов удар при ремонт на баня в кирковското село

24rodopi.bg/Общество

Наказателното производство за смъртта на 43-годишния майстор, който почина от токов удар при ремонт на баня в кирковското село Фотиново, бе прекратено. Няма повдигнати обвинения.Оказало се, че майсторъ, загинал в банята, не е спрял тока.

Припомняме, че инцидентът стана през август м.г.

Б. Й., когото наричали Търговеца, бил нает да извърши ремонт на баня. Мъжът 10 години работил в строителството в Испания. Имал солидни познания от ел.ток, ремонт, ВиК и др. С него във Фейсбук се свързала жена от Фотиново, която поискала той да направи цялостен ремонт на банята. Б.Й. започнал дейностите, като в тях често му помагал синът му. Според него, баща му винаги изключвал електричеството.

Във фаталния ден майсторът дошъл сам. Поздравил домакинята на двора и се отправил към втория етаж. Пуснал си радио и започнал да работи. Малко по-късно собственичката се качила, защото по-рано била включила пералня и искала да провери дали прането е готово. Машината работила, както и радиото, но при влизане в банята, тя заварила 43-годишният мъж безжизнен, с отпусната надолу глава и кръв от носа. Краката му били преплетени през стъпалата на стълба.

На място веднага били пратени линейка, полиция…

Експертизите посочили, че мъжът е загинал от токов удар, при падането си е ударил главата.

Роднини на починалия оспориха в съда постановлението за прекратяване на наказателното производство от страна на прокуратурата. Те настояват, че е останал неизяснен въпросът „при наличие на т.нар. „байпас“ (проводник, който заобикаля външното ел. табло), дали при изключване на токоподаването от същото табло вътре по проводниците в банята, където е работил Б.Й., има електрическо напрежение и протича електрически ток?“. Както и дали е възможно смъртта да е настъпила заради счупване на черепа вследствие на падането. 

При проверката на служители на ЕВН след инцидента, токът не е бил спиран.

Съдът отхвърли искането на роднините и потвърди постановлението на прокуратурата.

COMMENTS

WORDPRESS: 0