Топчето пукна, Бенковски и Волов обявиха Априлското въстание…

Топчето пукна, Бенковски и Волов обявиха Априлското въстание…

24rodopi.bg/Образование Под звуците на песните „Къде си вярна ти любов народна”, „Вятър ечи, Балкан стене”, „Стани, стани юнак балкански” и „Какво е

24rodopi.bg/Образование

Под звуците на песните „Къде си вярна ти любов народна”, „Вятър ечи, Балкан стене”, „Стани, стани юнак балкански” и „Какво е чудо станало” в 13 часа днес започна тържеството в двора на СУ „Петко Рачов Славейков“, посветено на 146-ата годишнина от Априлското въстание и организирано по традиция от Школа „ИстОрика“ с ръководител Димитър Димов.

Част от гимназистите държаха портрети на революционери, други бяха облечени като такива.

Денят е 20 април. Нищо необикновено. Дълбока тишина владее Панагюрище.

Часът е 8:30 сутринта. Всички членове на революционния комитет очакват с нетърпение вести от Копривщица, където от 3 часа гърмят пушки и въстанието е вдигнато.

Пристига писмо, пратено от Тодор Каблешков и подписано с кръв. Трагическа е минутата. Всички гледат със страхопочитание. Панайот Волов взема писмото, но не успява да го прочете – ръцете му треперят. Бенковски /Тодор от 10а клас/ прочита кървавото писмо, а след него Волов /Георги от 12б/ запалва черешовото топче и то гърми неколкократно под звуците на камбани, изстрели и възрожденски песни…

Десетокласниците прочетоха имената на героите и приканиха всички присъстващи да сведат глави и с едноминутно мълчание, за да почетат саможертвата на борците за свобода. “Заедно да почетем паметта на хилядите знайни и незнайни герои, заплатили с живота си за свободата на България“, призоваха младите историци.

След химна на Република България и заключителните думи дворът на СУ „П. Р. Славейков“ се изпълни с малки и големи, извили кръшно българско хоро.

COMMENTS

WORDPRESS: 0