Толкова много ги е страх турците в Кърджалийско от машините за гласуване, че чупят изборни рекорди!

Толкова много ги е страх турците в Кърджалийско от машините за гласуване, че чупят изборни рекорди!

24rodopi.bg/Коментари/Политика Чобан Никулин е тарикат човек. Дойде в планината преди бая години от Софията и, както казва Осман деде, „от глад уст


24rodopi.bg/Коментари/Политика

Чобан Никулин е тарикат човек. Дойде в планината преди бая години от Софията и, както казва Осман деде, „от глад устата му вонеше“. Така си натамани присъствието в Кърджалъка, както Никулин нарича втория си дом, че „лъсна косъма“.

Чобан Никулин обича да казва, че ако не е бил той, в Кърджалъка и животновъдство нямало да има и куп други неща. После дума, че много добре ги познава хората и живота им в региона, ама истината е, че единствено познава мириса на пари в Родопите.

Защото Чобан Никулин е най-обикновен шашмаджия.

*

Докато айлякчиите в пенсионерското кафене вчера коментираха Чобан Никулин и поредната му порция лъжи, в медиите се появи новина, касаеща хората в Кърджалийско.

„Аз работя с хора от Източните Родопи, те са обикновени турци и определено се страхуват да гласуват с машини”, заявил в предаването „Пресечна точка” по Нова телевизия археологът Николай Овчаров.

Айдааааа, и този се олял! На него ли да вярваме или на данните на Централната избирателна комисия.

На парламентарните избори през април 2021 година, когато всеки избирател сам решаваше как да гласува – с хартия или с натискане на бутона, в област Кърджали правото си на вот са упражнили 73 904 души. За ДПС са гласували 44 599 души.

На изборите през юли, когато се въведе задължителното гласуване с машини, в 9-ти Кърджалийски многомандатен избирателен район избирателната активност е била същата – 73 423-ма гласували. ДПС отбелязал рекорден ръст, постигайки 49 242 гласа. Що за страх е било това сред турците в Кърджалийско щом още на първите „машинни избори“ се юрнали към изборните секции.

Висок е резултатът и на ноемврийското „машинно гласуване“ спрямо „хартиения“ април – ДПС получава подкрепата на 45 198 души.

На последните избори, проведени на 2 октомври 2022 година в област Кърджали са гласували 70 199 души, за ДПС – 48 974.

На нито един от изброените машинни вотове нито едно джипи в Кърджалийско не е отбелязало в информационната система странен случай, породен от страх на пациента да гласува с натискане на бутон. В регистъра с посетените адреси от екипи на Центъра за спешна медицинска помощ също няма отметки „заради страх от машините за гласуване“. В аптеките пък в деня за размисъл и деня за гласуване е отбелязан спад в продажбите на лекарства.

*

Този Овчаров май наистина си вярва, че надписът NIAZI на една от скалите в района на Перперикон е на воин, живял тук преди векове. Не, бе, човеко, доказано е, че пастирът Ниязи преди години е издялкал името си. Днес той живее в Измир и дори турска медия репортаж направи за вечния средновековен воин.

COMMENTS

WORDPRESS: 0