Ток от слънцето за къщата – с електромер!?

Година чакане, разрешения и 25 000 лева за соларни панели 24rodopi.bg/Общество Година чакане, куп разрешителни, дават се пари навсякъде, а накрая

Година чакане, разрешения и 25 000 лева за соларни панели


24rodopi.bg/Общество

Година чакане, куп разрешителни, дават се пари навсякъде, а накрая се поставя и електромер.

Това е трудният път да поставиш в дома си соларни панели и да ползваш ток от слънцето, а дръзналите да го сторят са се хванали за главите.

„Една година чакам и ходя по мъките, докато направя тази система за електроенергия на къщата ми. Строителни разрешения от Общината, ходи се в Енергото, къде ли не  по разни институции. Навсякъде плащаш. Само изготвянето на проекта ми струваше 1000 лева. Накрая ми казват, че трябва да си поставя и електромер. Трябва да се плати акциз на митниците, да ми се отчита потреблението, което се заплаща по няколко лева на еди колко си киловати. Плаща се дори енергия от слънцето?!“, разказва за „Родопи voice“ жител на областен град, поставил няколко соларни панела на покрива на къщата си.

Без батерии обаче, като инвестицията му е за около 10 000 лева. Друг пък е закупил и тях, а проектът за къщата му е излязъл 25 000 лева. С батериите може да се ползва акумилираната енергия за далечен период от време. Докато с панела-единствено на момента. За поставянето на електромер пък на желаещите се посочва точно определена фирма, от която да се закупи.

„Толкова бумащина и разкарване по институции няма. Дори разрешително за строеж, сякаш нов етаж ще се вдига. За някои от разрешителните се чака по 6 месеца. И всичко това се заплаща“, разказва жител на Кърджали.

„Имам роднини в Белгия и там нещата са далеч по-прости, без спънки, всичко става лесно, процедурата е улеснена. Дори по новите наредби не се издава Акт 16 на строеж, ако няма соларни панели за ток“, споделя пред екипа ни родопчанин.

Фотоволтаиците излизат скъпа инвестиция, но пък свалят сметката за ток и тя се избива във времето, споделят експерти. Ситуацията с цената на електроенергията накара и различни бизнеси да се замислят върху подобна крачка.

„През миналия декември за 1300 киловатчаса платих 250 лева. Сега, последната ми сметка е за 1080 лева, за изразходени 800 киловатчаса. Към момента започнах да ползвам слънчева енергия за всички хладилници и потреблението ми е нула“, споделя собственик на магазин в Кърджали. Очаква обаче сметката идния месец.

COMMENTS

WORDPRESS: 0