Тежка констатация: Всеки трети у нас – на 65+ години! Старци умират в самота в домовете си! (видео)

24rodopi.bg/Общество Все повече възрастни хора в страната живеят отделно от младите, като по този начин остават без необходимите грижи. Цялата мреж

24rodopi.bg/Общество

Все повече възрастни хора в страната живеят отделно от младите, като по този начин остават без необходимите грижи. Цялата мрежа от старчески домове пък се нуждае от сериозна реконструкция. В същото време една трета от населението, дори почти половината население на България вече е на 65 и повече години. Все по-често има случаи възрастни хора да умират по домовете си, а телатата им да бъдат откривани седмици и дори месеци по-късно.

Това констатира доц.д-р Геновева Михова в Кърджали.

Тя представи сборника „Възрастната генерация на България-социално-демографски профил, позиции и ценности”, в чието съставяне са участвали и шестима автори от региона.

„Очакват ни тежки години, свързани с инфлация и недобри икономически показатели. И в подобна ситуация възрастните хора ще изпаднат в още по-голяма криза“, прогнозира  докторът по философия, чиито научи интереси от години се съсредоточават върху демографските процеси.

Представянето на сборника се състоя в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“.

 

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0