Темата+: Съседка на Айлин: През 2022-ра предупредих, че сградата се хлъзга, има пукнатини, но ми се присмяха…

24rodopi.bg/Темата+ Преди година имало предупреждение, че нещо нередно се случва с „Rönesans Residence“ - основата на сградата се движи, вътре има оп

24rodopi.bg/Темата+

Преди година имало предупреждение, че нещо нередно се случва с „Rönesans Residence“ – основата на сградата се движи, вътре има опасни пукнатини, но мерки не били взети.
Това става ясно от разказа на бивша обитателка на луксозния жилищен комплекс в Антакия/Хатай, в който до утрото на опустошителното земетресение живееше и семейството на 28-годишната Айлин Канмаз от ардинското село Бял извор.
Както вече 24rodopi.com писа, същите притеснения изразил през лятото на 2022 година и съпругът на Айлин – Мустафа, когато семейство е било на гости в Кърджалийско. „Не съм специалист, но виждам, че строителството е било некачествено“, казал Мустафа Канмаз.
„През 2022 г. потърсих помощ от управителя на „Rönesans Residence“ в Хатай.

Казах му, че основата се е подхлъзнала, той се засмя, сякаш ми се подиграваше. Казах и на съседите си, всички бяха безчувствени. Така „райското кътче“ стана ад“, разказва пред репортер на агенция DHA Зекие Барутчу Йиитбашъ.

„Пукнатините зaпочнаха да се появяват през 2022 година в коридорите. Положих много усилия не само да убедя управителя и съседите ми, но и започнах да обезопасявам жилището, но не успях. Тогава се преместих да живея на друго място“, допълва Зекие, която купила два апартамента в луксозния комплекс, в който имало басейн, фитнес зала, зелени пространства.
„С всеки изминал ден пукнатината в коридора ставаше по-голяма. В един момент можеше да се вкара цял пръст на човешка ръка в пролуката. Казах на управителя „Страх ме е“. Той наговори куп неща, които не разбирах“, спомня си оцелялата в земетресението на века.
Строителен техник, приятел на Зекие Йиитбашъ, й казал след земетресението, че в „ренесансовата сграда“ имало изсечени колони, арматурните връзки не били по стандартите, бетонът се ронел…
„Ако е вярно, определено е убийство. Да, много сгради са унищожени, но нито една от тях не е като „Ренесанс“-овата. Тук бе домът на близо 900 души. Тук живееха много играчи на „Хатай спор“, дори Волкан Демирел (бивш популярен футболист, национален вратар, бронзов медалист от Европейското първенство през 2008 година, настоящ наставник на „Хатай спор“ – б. р.) е бил тук. По време на труса в комплекса са живеели двама играчи. Загубих съседите си, които много обичах“, твърди Зекие, която била член на ръководството на футболния клуб. „Убийците трябва да бъдат съдени. И до приключване на съдебния процес да бъдат зад решетки“, казва Зекие Йиитбашъ.
Както вече 24rodopi.com писа, изпълнителят на „Ренесанс резиданс“ бе задържан при опит да напусне Турция.
На снимките: Адът „Ренесанс резиданс“, Зекие Барутчу Йиитбашъ. Така е изглеждал Хатай от терасата на Айлин през юни 2022 година

COMMENTS

WORDPRESS: 0