Темата+: Отчетът на Адвокатската колегия – копи пейст, шефът се пише служебен защитник срещу 1200 лева

24rodopi.bg/Общество „Председателят на Адвокатската колегия (АК) в Кърджали управлява еднолично. Той своеволно и незабавно се самоопределя като осо

24rodopi.bg/Общество

„Председателят на Адвокатската колегия (АК) в Кърджали управлява еднолично. Той своеволно и незабавно се самоопределя като особен представител по бракоразводно дело за 1200 лева…“

Това е обявила адвокатка по време на отчета на дейността на Съвета на Адвокатската колегия, проведен преди дни в областния град, научи 24rodopi.com.

Тя е направила възражение по доклада, изготвен от председателя Христо Караманолов.

Както вече писахме, и тази година отчетното събрание на кърджалийската Адвокатска колегия не мина без скандал. Отново се е повдигнала темата за разпределението на служебните защитници. Около 200 подобни дела има в рамките на година. Хонорарите пък варират от 600 до 1600 лева. Според юристи, председателят не за първи път се самоопределя своеволно като служебен защитник.

Във възражението става ясно, че докладът за 2023-та година е по съдържание същия от предходната година. „От неговото начало „…Добре дошли…“ до последното изречение „…очакваме оценката Ви за стореното…“. В него 95 процента почти всичко е еднакво. Отново дори фигурират грешките, допуснати от миналата година. За пореден път се сочи и погрешен състав на Дисциплинарния съд, дори увеличен тази година с още един член. Разликите между докладите – отчети са в имената на новопостъпилите адвокати и отписалите са такива, както и е налице минимална частична промяна в някои от посочените цифри за дела и бр. адвокати“, се посочва във възражението.

Засяга се също така „липсата на конкретика за действията, решенията, действителните проблемите на колегията, с които се занимавал и решавал Адвокатския съвет през отчетния период“. „Не се изпълниха решенията на Общото събрание от миналата година, за предприемане на действия от председателя и адвокатския съвет, със съдействието на Висшия адвокатски съвет, да осигури адвокатска стая за проучване на дела, която да бъде оборудвана с компютър и копирна техника, за което да се депозират писмени искания до председателите на Районен съд Кърджали и Окръжен съд Кърджали-да се депозира сигнал до съответните съдилища за нарушаване правата на адвокатите, включени в албум за разпознаване по наказателно дело“, е посочено още във възражението.

COMMENTS

WORDPRESS: 0