Темата+: Нова забавачница в „квартала на новите кърджалийци“, Спортното „оживява“ с 450 деца, ремонт на още 3 „образователни“ обекта (видео)

24rodopi.bg/Темата+ 4 детски градини и 1 училище в Кърджали ще „глътнат“ 10 743 366 лева европейски пари до края на годината, за да може градът край

24rodopi.bg/Темата+

4 детски градини и 1 училище в Кърджали ще „глътнат“ 10 743 366 лева европейски пари до края на годината, за да може градът край Арда да претендира за областен център с една от най-модерната инфраструктура в България. Нова забавачница ще има в „квартала на новите кърджалийци – „Възрожденци“.

По време на „брифинг на колела“ кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис разказа на място за етапите, на които се намират обектите към момента и обобщи, че инвестицията в образователната инфраструктура е поредна. Реализираният проект по Оперативната програма „Региони в растеж“ е за близо 21 млн. лв. Настоящата инициатива възлиза на 10 743 366 лв., като финансирането по националната програма към МОН е в размер на 6 709 000 лв. Община Кърджали финансира като целева субсидия малко над 570 хил. лв. и пред ръководството стои задачата да осигури и останалите близо четири млн. лв., за да бъде довършена инвестицията.

Четири от обектите са детски градини и ясла, а един от тях е училище.

По програмата се предвижда да бъдат изградени пристройки към сградите на ДГ „Чайка“ и ДГ „Щастие“, да бъде извършена реконструкция на бившата детска ясла номер 5, както и да бъде изгради нова детска градина в кв. „Възрожденци“. Петият обект е сградата на Основно училище  (ОУ) „Г. Бенковски“, по-известна като „бившата спортна гимназия“. Планирано е тя да бъде реконструирана и обновена, и в нея да бъдат преместени учениците от едно от училищата, които към днешна дата делят една сграда – ОУ “Св. Св. Кирил и Методий“ или Езикова гимназия „Хр. Ботев“. Ремонтът само на училището възлиза на близо 4 млн. лева. В него ще се обучават около 450 ученици.

С ремонтните и строителни дейности в детските градини и ясла ще се увеличи капацитетът на яслените и градински групи в Кърджали с около 300 места.

COMMENTS

WORDPRESS: 0