Темата на деня: Посредникът: Търсим над 50 души за работа на Запад, всяко 5-о място е със заплата по-голяма от депутатската

Темата на деня: Посредникът: Търсим над 50 души за работа на Запад, всяко 5-о място е със заплата по-голяма от депутатската

24rodopi.bg/Темата+ „Над 50 са свободните позиции за работа в Германия, Дания и други западноевропейски страни. Всяко пето от тези места е с месече

24rodopi.bg/Темата+

„Над 50 са свободните позиции за работа в Германия, Дания и други западноевропейски страни. Всяко пето от тези места е с месечен доход по-висок от депутатския в България“, споделя пред 24rodopi.com трудов посредник, който е в Кърджали за провеждане на интервю с кандидати за международни шофьори.

Неговата компания за трудова заетост покрива Южна България. До 3 500 евро месечно гарантира месечно партньорската фирма в Германия – заплата и бонуси.
Най-търсени на Запад в началото на 2023 година са международните шофьори.
„Предлагаме работа за международни шофьори, вътрешно в Европа: Германия-Австрия-Германия. Постоянна работа, трудов договор, възнаграждение – 3 000 – 3 300 Е/нето“, гласи друга оферта. Продължението: „Търсим шофьори с опит в Европа и опит на фриго, коректно и своевременно заплащане, нетно месечно възнаграждение до 2700 EUR (нето), осигуровки на 1200 лева, нови влекачи Евро 6, осигурен транспорт при извършване на смени на водачите, релации: Гърция – Европа – Англия – Гърция.
Лицензирано дружество се надява да открие в Кърджали готвач, помощник за кухня и чистачка в гръцки ресторант в Германия, близо до Мюнхен. „Cпане и храна е подcигурено. Търсят се хора с опит. Плащане по немски стандарт“, гласи предложението за 9-часова работа на ден, като почивен е само един ден в седмицата.
Други предупреждават за „следене, контрол и отговорност за хигиенните норми и изисквания“. Куриерска фирма в Германия търси шофьори с кат. В за доставка на пратки. Стартовата работна заплата е 1800 евро, „с тенденция за покачване след научаване на района, който се обслужва“.
Фирма за разнасяне на списания и вестници в Дания обещаха над 2 000 евро. В тази дейност са ангажирани много млади хора от Кърджалийско, но има голямо текучество.
Компания пък търси жени на възраст между 30 и 60 г., с основни познания по немски език, за придружаване и гледане на възрастни и болни хора в Австрия. С предимство се ползват лица, гледали възрастни хора, болни хора, домашни помощници, домакини, медицински сестри. Заплащане – 2 800-3 600 лева, социално осигуряване, осигурени са храна и жилище.
Свободна позиция има и за зъботехник, който ще получава стартово 17 евро на час.

„Основната причина за напускане на страната сред хората с най-ниски нива на образование, респективно, без работна квалификация, голяма част от които от ромски или турски произход, най-често е свързана с лошото им финансово положение в България“, отбелязват експертите, провели проучване на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“(ГИТ).

Както 24rodopi.com писа, Кърджали и още 10 области в области в България са най-големите „донори“ на работна сила за чужди държави, основно от Европейския съюз. Над 5 процента от населението на Видин, Враца, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Разград, Сливен, Смолян, Търговище, Хасково е заминало зад граница през последните 10 години. Предпочитаните държави за полагане на труд през последните пет години са основно държави от ЕС. Водещи са Германия, Испания, Италия, Нидерландия, Гърция, Белгия, Австрия, Франция и Чехия.
В чужбина се чувствам по-добре, но събирам спестявания за България, отговарят 67,3 на сто от гурбетчиите. Всеки 10-ти получава над 4 000 лева в чужбина, почти 40 на сто от нашенците зад граница разчитат на 2 200 до 3 400 лева месечен доход. По-доброто заплащане е основната причина българите да търсят работа в чужбина. Допитването показва, че близо 96 на сто от „трудовите емигранти“ очакват по-високи заплати от тези, които могат да получат у нас.
Снимка: pixabay.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0