Темата на 24rodopi+: Изследванията на водата в района на Крилатица показаха завишение на тежки метали във Върбица

Темата на 24rodopi+: Изследванията на водата в района на Крилатица показаха завишение на тежки метали във Върбица

24rodopi.bg/Темата+ Пробите две места по течението на река Върбица, в близост до село Крилатица, където читатели на 24rodopi.bg откриха огромно колич

24rodopi.bg/Темата+

Пробите две места по течението на река Върбица, в близост до село Крилатица, където читатели на 24rodopi.bg откриха огромно количество умряла риба, показват завишение на тежки метали във водата.

Както първи 24rodopi.bg писа на 13 февруари, огромно количество мъртва риба има във Върбица. Взетите проби от РИОСВ и Басейнова дирекция показват наличие на завишение на стойностите на цинк, манган и кислород във водата в тази част на реката.

„Подобно завишаване на резултатите може да се дължи на покачване на подпочвените води или на някакво производство, независимо дали е точно в района на замърсяването или по горните течения на малките реки, които се вливат, т.е. би могло да бъде и някъде на територията на област Смолян. Това е експертното мнение на екипа на РИОСВ в Хасково. Разговарял съм с областния управител на Смолян Емил Хумчев. Екоинспекцията в Смолян също ще извършат проверки и ще ни уведомят дали има някакво производство в смолянските общини, които са съседни, което евентуално би могло да влияе, защото допускаме, че това няма да е единичен случай“, каза пред 24rodopi.bg областният управител Даниел Делчев.

Подобни замърсявания в този район е имало и в минали години.

 

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0