Темата+: Катализаторният бандит търси метал за 14 000 долара, атакувал японски коли!

Темата+: Катализаторният бандит търси метал за 14 000 долара, атакувал японски коли!

24rodopi.bg/Криминале Материали за хиляди долари са причината за кражби на катализатори на автомобили. В периода на пандемията до момента подобен род

24rodopi.bg/Криминале

Материали за хиляди долари са причината за кражби на катализатори на автомобили. В периода на пандемията до момента подобен род деяния са се увеличили с близо 500 процента.

Това се дължи на огромния скок в цената на платина, паладий и родий-ценните метали, с които се покрива тънък слой по каталичните конвертори, по-известни като катализатори. Чрез тях се постигат реакции, които превръщат отрови като въглеродния оксид и азотните оксиди в по-безобидни съединения.

Една унция родий достигна 27 000 долара през 2021-ва. Към момента тя е малко над 14 хил. долара. Цената на платината и паладия се удвои по време на пандемията.

Японски автомобили са били мишена на гастрольорите, задигали катализатори в Кърджали, научи 24rodopi.bg. Причината е в по-големите каталичните конвертори.

Двама мъже бяха задържани преди дни. Срещу 38-годишен от София предстои прокуратурата да внесе искане за най-тежката мярка за неотклонение-„задържане под стража“. До момента е установено, че той е откраднал катализатор от „Мицубиши“. Разследва се негово участие и при други кражби от автомобили в града.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0