Темата+: Адът слезе на земята в 4.17 часа

Темата+: Адът слезе на земята в 4.17 часа

24rodopi.bg/Темата+ Най-малко 284 души са загинали в понеделник в Турция, след като силно земетресение с магнитуд 7,4 по Рихтер удари южната част на

24rodopi.bg/Темата+

Най-малко 284 души са загинали в понеделник в Турция, след като силно земетресение с магнитуд 7,4 по Рихтер удари южната част на страната, съобщиха местните власти, предаде „Дейли Сабах“. Ранените са над 2300, а 1700 сгради са разрушени. Според Геологическия топографски институт на САЩ земетресението е било със сила 7,8 по Рихтер. Сеизмолози твърдят, че това може би е най-силното земетресение, регистрирано в Турция, откакто се правят измервания, отбелязва Факти Бг.

Турският орган за управление на бедствия и извънредни ситуации съобщи, че земетресението с магнитуд 7,4 по Рихтер е станало в 4:17 сутринта. Епицентър е провинция Кахраманмараш. Земетресението е с дълбочина седем километра. Стотици сгради са рухнали в няколко турски провинции, намиращи се близо до епицентъра. Регистрирани са над 60 вторични труса.

По данни на „Ню Йорк Таймс“ най-малко 237 души в Сирия са загинали, ранените са 639. Повечето от жертвите са в граничните провинции Алепо, Идлиб и Латакия. Епицентър на земетресението е област Пазарджък, провинция Кахраманмараш. Президентът на Турция Реджеп Ердоган написа в Туитър, че е мобилизирал всички налични ресурси. „Надяваме се, че заедно ще преодолеем това бедствие възможно най-скоро и с най-малко щети“, каза той. Ердоган заяви, че екипи за търсене и спасяване са били незабавно изпратени в районите, засегнати от труса, а други звена са в готовност да помогнат.

Земетресението е било последвано от трус със сила 6,4 по Рихтер с епицентър провинция Газиантеп. Трето земетресение с магнитуд 6,5 е било регистрирано малко по-късно, отново с епицентър Газиантеп. Трусовете са били усетени и в Ливан и Кипър. Турция е силно сеизмична държава. През 1999 година при Измитското земетресение загинаха близо 17 000 души. „В страната е обявена най-високата степен на тревога. Заедно със Службата за извънредни ситуации сме изпратили спасители в регионите“, заяви министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу. В поне четири провинции в Турция бяха регистрирани разрушения – Кахраманмараш, Малатия, Шанлъурфа и Газиантеп.

Съединените американски щати са готови да предоставят помощ във връзка със земетресението в Турция и Сирия. Това се казва в разпространено изявление на съветника на президента Джо Байдън по националната сигурност Джейк Съливан, предадоха световните агенции. САЩ са дълбоко разтревожени от съобщенията за разрушителното земетресение в Турция и Сирия. Готови сме да предоставим всяка необходима помощ. Президентът Байдън възложи на Американската агенция за международно развитие и други партньори на федералните власти да преценят възможностите на Съединените щати да реагират с цел възможно най-голямо съдействие на пострадалите. Ще продължим внимателно да следим ситуацията в тясна координация с правителството на Турция, посочи Съливан.

Темата+: Бедствие, срещу което човечеството е безсилно. Скърбим заедно с Вас! – четете тук

COMMENTS

WORDPRESS: 0