Тема на деня: Ток от слънцето – година чакане, куп разрешителни – от 10 до 25 бона инвестиция

Тема на деня: Ток от слънцето – година чакане, куп разрешителни – от 10 до 25 бона инвестиция

24rodopi.bg/Темата+ 10 000 домакинства ще могат да ползват енергия от слънцето чрез поставяне на фотоволтаици на еднофамилни сгради. Планът за възс

24rodopi.bg/Темата+

10 000 домакинства ще могат да ползват енергия от слънцето чрез поставяне на фотоволтаици на еднофамилни сгради. Планът за възстановяване и устойчивост предвижда кандидатстване за грант до 15 000 лева за инсталации за производство на ток и за затопляне на вода. Процесът на кандидатстване предвижда предварително да бъде платена цялата стойност на инвестицията…

Как бе до момента?

Година чакане, куп разрешителни, дават се пари навсякъде, а накрая се поставя и електромер. Това е трудният път да поставиш в дома си соларни панели и да ползваш ток от слънцето, а дръзналите да го сторят са се хванали за главите.

„Една година чакам и ходя по мъките, докато направя тази система за електроенергия на къщата ми. Строителни разрешения от Общината, ходи се в Енергото, къде ли не  по разни институции. Навсякъде плащаш. Само изготвянето на проекта ми струваше 1000 лева. Накрая ми казват, че трябва да си поставя и електромер. Трябва да се плати акциз на митниците, да ми се отчита потреблението, което се заплаща по няколко лева на еди колко си киловати. Плаща се дори енергия от слънцето?!“, разказва пред екип на 24rodopi.com  жител на Кърджали, поставил няколко соларни панела на покрива на къщата си.

Без батерии обаче, като инвестицията му е за около 10 000 лева. Друг пък е закупил и тях, а проектът за къщата му е излязъл 25 000 лева. С батериите може да се ползва акумулираната енергия за далечен период от време. Докато с панела-единствено на момента. За поставянето на електромер пък на желаещите се посочва точно определена фирма, от която да се закупи.

„Толкова бумащина и разкарване по институции няма. Дори разрешително за строеж, сякаш нов етаж ще се вдига. За някои от разрешителните се чака по 6 месеца. И всичко това се заплаща“, разказва жител на Кърджали.

„Имам роднини в Белгия и там нещата са далеч по-прости, без спънки, всичко става лесно, процедурата е улеснена. Дори по новите наредби не се издава Акт 16 на строеж, ако няма соларни панели за ток“, споделя пред екипа ни родопчанин.

Фотоволтаиците излизат скъпа инвестиция, но пък свалят сметката за ток и тя се избива във времето, споделят експерти. Ситуацията с цената на електроенергията накара и различни бизнеси да се замислят върху подобна крачка.

„През миналия декември за 1300 киловатчаса платих 250 лева. Сега, последната ми сметка е за 1080 лева, за изразходени 800 киловатчаса. Към момента започнах да ползвам слънчева енергия за всички хладилници и потреблението ми е нула“, споделя собственик на магазин в Кърджали.

COMMENTS

WORDPRESS: 0