Тази нощ е „по-добра от 1 000 месеца“

24rodopi.bg/Регион В петък вечер (5 април) мюсюлманите по света честват свещената нощ Кадр- Нощта на могъществото, която по израза на Свещения Коран

24rodopi.bg/Регион

В петък вечер (5 април) мюсюлманите по света честват свещената нощ Кадр- Нощта на могъществото, която по израза на Свещения Коран „е по-добра от 1000 месеца.“

В ислямския свят е общоприето тя да се чества на 26-ия ден от месец Рамад(з)ан, през който месец мюсюлманите постят и се въздържат от храна, вода и сексуални страсти от изгрев до залез слънце. Всяка година датата се измества с десетина дни напред, понеже мюсюлманите използват лунния календар, според който в годината има 354 дни.

Тази година Нощта Кадр се пада на 5 срещу 6 април. Тя е най-почитаната нощ в Исляма, защото през нея е низпослан Свещения Коран.

През тази нощ на месец Рамад(з)ан през 610 година от новата ера Пратеникът Мухаммед (Аллах да го благослови!) получава първите знамения от Свещения Коран от Архангел Джебраил в пещерата „Хира“ в град Мека, когато е на 40- годишна възраст. В тази пещера, в която се усамотява с години наред преди това, той получава първите пет Аята от Сура „Ал-Алак“.

Мюсюлманите оползотворяват тази нощ с молитви, покайвайки се с искрени сърца за греховете си и надявайки се на Милосърдието на Всемилостивия Аллах.

Нощта Кадр се равнява на повече от 83 години, което ще рече цял човешки живот. Пратеникът на Аллах казва: „Аллах подари Нощта Кадр само на моята общност и на никоя друга. Който се моли в тази нощ с вяра и надежда за награда от Аллах, всичките му отминали грехове ще бъдат опростени“.

97-та Сура в Свещения Коран носи името „Ал-Кадр“ и гласи: „В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния. Ние го низпослахме (Свещения Коран) в Нощта на могъществото. Но откъде да знаеш ти какво е Нощта на могъществото? Нощта на могъществото е по-добра от хиляда месеца. Слизат ангелите и Духът(Джебраил) през нея с позволението на техния Господ за всяка повеля. Мир е тя до началото на развиделяването.“

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0