Търговците на Одрин: Туристите от България са много по-ценни за нас от гастарбайтерите

Търговците на Одрин: Туристите от България са много по-ценни за нас от гастарбайтерите

24rodopi.bg/Общество Туристите от бедна България са много по-важни за търговците на Одрин от турските гастарбайтери, които тези дни пристигат от богат

24rodopi.bg/Общество Туристите от бедна България са много по-важни за търговците на Одрин от турските гастарбайтери, които тези дни пристигат от богатите западноевропейски държави в родината си за летните отпуски.

Това е основният извод от новините на местните медии от пазарите в Одрин.

„От около седмица българските туристи не идват в Одрин. Това притеснява търговците. В момента вътрешната ни търговия е в застой, икономиката ни е разбита, ако българите не се върнат на тържищата, ще изпаднем в тежка ситуация“, коментира пред агенция ANKA Зия Йълдъръм, който има обект в Бостанпазаръ, едно от най-посещаваните места от пристигащите на пазар от България.

Потокът от нашенци към Одрин спря най-вече заради пристигащите от Западна Европа гастарбайтери, които предизвикват огромни задръствания на ГКПП Капъкуле. Освен това има драстичен ръст в цените спрямо тези от пролетта, а голяма част от традиционно пътуващите на юг за пазаруване нашенци са на почивки по морските курорти на Гърция.

„Граничните задръствания, които са характерни за юли и август, отдръпнаха клиентите от България. Те не могат да дойдат, защото чакат много време на границата. Работата ни също спря. Те казват: „Не можем да дойдем, защото вратите ви са задръстени. Изглежда, че това мълчание по пазарите ни ще продължи още два месеца“, казва търговецът Кемал Армутлу.

COMMENTS

WORDPRESS: 0