Страхът от 72 бунта в Кърджали и Делиормана принудил Тодор Живков на 29 май 1989-та да се обърне към Анкара: Отворете границата!

Страхът от 72 бунта в Кърджали и Делиормана принудил Тодор Живков на 29 май 1989-та да се обърне към Анкара: Отворете границата!

24rodopi.bg/Общество В 72 точки в България последователно ще се вдигат бунтове! Това научава комунистическият лидер Тодор Живков от секретна „експре

24rodopi.bg/Общество

В 72 точки в България последователно ще се вдигат бунтове!

Това научава комунистическият лидер Тодор Живков от секретна „експрес-информация“ за обстановката в смесените региони в България към 8.00 часа на 28 май 1989 година. Ден по-късно, на 29 май в 20.00 часа председателят на Държавния съвет на НРБ и генерален секретар на ЦК на БКП Тодор Живков, от екрана на държавната телевизия, се обръща към властта в Анкара:

„Отворете границата за всички български мюсюлмани, които желаят да отидат в Турция временно, или желаят да живеят там. Времето за заигравки премина – Турция би следвало да отвори границите си за света, съгласно международните норми и договорености, така както го направи Народна република България“.

Така започва „голямата екскурзия“ през лятото на 1989 година, насилственото изселване на 360 000 български граждани от турски произход. България вече не е същата. Кърджали също.

Една от секретните информации, които чете Живков, днес публикува Христо Христов от desebg. Документът е на Централната оперативна група за „възродителния процес“ към МВР-ДС.

„Обстановката сред лицата, възстановили имената си, продължава да бъде напрегната“, е посочено в документа.

Там са описани протестите около Разград и Омуртаг. Протестиращите са издигнали плакати с надписи „Искаме си имената“.

Хората в село Езерче, около 300 души, са разпръснати със сили на специализиран батальон на МВР-ДС.

ДС отчита и демонстрациите в село Пристое, Шуменско. В село Медовец, община Дългопол, за разпръскване са използвани предупредителни изстрели.

Експресната информация съдържа и данни за други области.

Посочено е, че в Айтоско само за един ден са подадени 2200 молби за напускане на тютюноработници.

„В търговската мрежа на Ямболски район продължава изкупуването на куфари за багаж“, се съобщава в документа.

Каквоказва още Живков на 29 май – припомнете си тук

COMMENTS

WORDPRESS: 0