Стилът „Агапиос“ превръща „Естер“ в гръцкия ресторант на Юга

Стилът „Агапиос“ превръща „Естер“ в гръцкия ресторант на Юга

24rodopi.com/Регион 500 кг калмари бяха изядени в Джебел само за 4 дни! Това си е новина. И след като няма как родопското градче да се премести на б

24rodopi.com/Регион
500 кг калмари бяха изядени в Джебел само за 4 дни! Това си е новина.
И след като няма как родопското градче да се премести на брега на Бяло море и жителите му да са на „ти“ с класическите ястия в гръцката кухня, къде е ключето към рекордната консумация? В шеф Агапиос Текидис, разбира се.
Майсторът на гръцката кухня е гост-готвач в ресторант „Естер“, но и учител на персонала – на главен шеф Сунай и на помощниците му Станка, Аде и Нежла.
„Ще идвам често в следващите месеци, за да инспектирам екипа. Правим голяма крачка в създаването на гръцка кухня в Родопите и центърът е в Джебел, в „Естер“. Нямаме право на отстъпление. Ще инспектирам тук, но и постоянно ще контролирам и доставките на пресни продукти от Керамоти и Кавала за гръцкия ресторант в Южна България“, споделя пред 24rodopi.com Агапиос Текидис.
Цял свят признава гърците за майстори в приготвянето на калмари. А в Керамоти – любима дестинация на нашенците, всеки казва, че №1 е Агапиос. Доайенът в ресторантьорския бизнес, кулинарният магьосник на курортното селище винаги постига съблазнителни резултати, независимо дали калмарите са печени, пържени, пълнени, задушени на бавен огън…
С 46-годишен стаж в кухнята, Агапиос Текидис винаги има изненади дори за тънки познавачи на гръцката кухня.
Родом е от района на Солун. Като млад готвач трупа опит в Германия, където готви дори на Хелмут Кол, който става канцлер на ФРГ през 1982 година, но продължава да ръководи и обединената държава до 1998-ма.
Поканата за гостуването в Джебел, Агапиос получава от собственика на „Естер“ Сенай Тасим, който се стреми да постигне максималното в комбинацията „свободна ниша“ и „качествена гръцка храна“.
„Сенай ми каза: „Заповядай в Джебел, бъди ми гост и учител на хората в кухнята на „Естер“. Искам да наложиш стила „Агапиос“ и в моя ресторант“. Тези думи ме стоплиха, но и ме задължават да бъда част от екипа и след обучителния период“, заяви готвачът.
Репортерската провокация гласи: „Защо на много места в България се предлагат калмари и октоподи, но не се получават като в Гърция?“.
„Важно е от къде купуваш даден продукт, как го приготвяш, пестиш ли мазнината за сметка на качеството. Има важни дребни детайли – например, обръщането на пържения калмар няма нищо общо с обръщането на пърженото кюфте. Важно е да знаеш от кой район на Гърция ти доставят скаридите, на кой полуостров да си поръчаш най-добрите калмари за пълнене и т. н. И идваме на темата „в българска кухня практикуват гръцка кухня“. Няма лошо, но тук се наблюдава едно побългаряване на гръцката кухня. Това е фундаменталната грешка“, предупреждава майстор Агапиос и продължава малко по-патетично: „Готвиш ли гръцко ястие, в кухнята ти трябва да присъства любовта от гръцката митология. А когато клиентът започне да консумира, на лицето му да е изписано чувството, че усеща гръцкото море“.

COMMENTS

WORDPRESS: 0