STEM центърът – трамплин за учениците: Повече Европа в Джебел – по-високо ниво на образование и компетенции!

STEM центърът – трамплин за учениците: Повече Европа в Джебел – по-високо ниво на образование и компетенции!

24rodopi.bg/Регион/Образование Средно училище „Христо Ботев“ в Джебел вече разполага със STEM център, чиято база е една от най-модерните в страната

24rodopi.bg/Регион/Образование

Средно училище „Христо Ботев“ в Джебел вече разполага със STEM център, чиято база е една от най-модерните в страната. Оборудването ще повиши нивото на образованието, но също така и компетенциите на учениците.

За новата придобивка разговаряме с директора на школото Незиха Хасан.

-Г-жо директор, пристъпвайки прага на училището, правят впечатления подобренията и ремонтите, но новият STEM център ли е постижението, което всеки един в Средно училище „Христо Ботев“ в Джебел би изтъкнал?

-Действително в последните години в училището се стремим да правим подобрения в инфраструктурата. Публикуваната през 2020 година Национална програма „Изграждане на STEM среда“ предостави възможност във всяко едно българско училище да се внедрят образователни иновации в сферата на предметните области на STEM. Това ще повиши уменията и постиженията на учениците, така че считам че STEM центърът, който изградихме в училището, е постижение, което всеки един ученик, родител и служител в СУ „Христо Ботев“ може да се гордее.

-Несъмнено добавката „STEM център“ към СУ „Христо Ботев“ е добра новина, не само в сферата на образованието. Ако щете дори може да се говори за усещане за повече Европа в Джебел. Какви са коментарите на учениците?

-Учениците имат позитивно отношение към STEM центъра. Те осъзнават, че той ще им даде възможност да се докоснат до технологии, които ще им бъдат полезни за тяхната професионална ориентация. С голямо нетърпение очакват провеждането на учебни занятия в областта на природните и хуманитарни науки в центъра, тъй като са убедени, че това ще им помогне за насърчаване на тяхната креативност, творческо мислене при решаването на съответни казуси.

-Готови ли са възпитаниците на училището да се възползват от възможностите на центъра? Подготвени ли са и учителите?

-Учителите ще бъдат изправени пред предизвикателството да прилагат иновативни методи, които са свързани с възможностите на STEM центъра. В изпълнение на проектното ни предложение по Националната програма сме сключили договор с външна организация, която да извърши обучения на учителите. Учениците ще имат възможност да съчетаят интересите си в създаването на аудиовизуално съдържание, което да се интегрира в часовете по математика, английски език, човекът и природата и др.

-Какви конкретни практики, приложими само заради нововъведенията, да очакваме в близко време?

-Вече започна съвместната работа между учители и ученици, които имат познания в областта на видеообработката като целта, която са си поставили, е да запишат поредица от интерактивни уроци, които ще бъдат достъпни в информационните канали на училището. 

COMMENTS

WORDPRESS: 0