Старци пестят по 2 на всеки похарчен лев!

Старци пестят по 2 на всеки похарчен лев!

По селата „богаташи“, бедните са в града 24rodopi.bg/Общество/Регион На всеки похарчен лев, поне два се спестяват. Това е „схемата“ за оцеляване

По селата „богаташи“, бедните са в града

24rodopi.bg/Общество/Регион

На всеки похарчен лев, поне два се спестяват. Това е „схемата“ за оцеляване на пенсионерите по селата в Родопите. Богаташи спрямо градските набори, за които без градинка в или околностите на населеното място, животът е доста по-труден.

„Ние в магазин не влизаме. Само за хляб. Издържаме се от двора. Пращаме буркани с месо за децата в Белгия и Холандия“, разказва баба Фатме от Кирковско. Пече чушки заедно с дядото. Реколтата е добра, всичко ще бъде консервирано за зимата. „От три дни печем“, допълва възрастната жена, за да покаже мащабите на продукцията.

„Със сто лева изкарвам месеца. Само за хляб, ток, вода, лекарства. Всичко друго се заделя от пенсията“, категорична е Ружка от другия край на планината.

Всички са единодушни, трябва да имат спеснени пари поне за… погребение. За да „не се кахърят младите“.

Много от пенсионерите от селата продават продукцията си на общинските тържища, с което допълват спестяванията.

Не така обаче стои въпросът с „градските набори“.

„Каквото получим, всичко свършва. За сметки, в магазина, аптеката“, казва пенсионерка от града.

„По две бирички на ден, малко домашна ракия да се купи, те си вървят парите. Едно време имах градинка, но построиха кооперация на нея. Нямам село, няма откъде“, допълва картината 77-годишен мъж.

25 531 души в Смолянско са на 65 и повече години, отчитат от Статистиката на база последното преброяване. Цифрата съставлява 26,5% от населението на областта.

Техният брой в област Кърджали пък е 36 119 души, или 25.6%.

Данните и за двата региона сочат, че всеки четвърти жител е над 65-годишна възраст.

Тенденцията сочи увеличаване на процента на възрастното население и намаляване на този на активните граждани. И тя е най-силно изразена в Смолянско, където на 100 лица във възрастовата група 15 – 64 навършени години се падат 60 лица под 15 и на 65 и повече години.

На снимките:

-На село

-Домашен казан за ракия в града

COMMENTS

WORDPRESS: 0